I kväll: Supermåne möter Saturnus i beckmörkret

I augusti har du chansen att se en så kallad supermåne ligga tätt intill den gigantiska ringplaneten Saturnus. Vi guidar dig till detta unika kosmiska möte.

© Shutterstock

Saturnus är 95 gånger tyngre än jorden och diametern på dess ringar är mer än 20 gånger jordens diameter. Därmed är Saturnus en av solsystemets mest imponerande syner.

I augusti har du goda chanser för att se Saturnus – och du kan till och med uppleva ett sällsynt kosmiskt möte när jätten i slutet av månaden ligger tätt intill fullmånen. Och som om inte det var nog, så kommer månen denna kväll att vara en så kallad supermåne.

Det innebär att månen är fullt upplyst av solen, samtidigt som den är ligger så nära jorden som den kan komma i sin omloppsbana. Eftersom den ligger så nära kommer den att se större ut än en normal fullmåne.

Saturnus befinner sig också så nära oss som den kan komma. Den är dock fortfarande cirka 1,3 miljarder kilometer bort, medan månen bara är cirka 357 000 kilometer från jorden.

GUIDE TILL FENOMENET

© Jesper Grønne

Gör så här

När?

Gå ut mitt i natten efter den 30 augusti. Välj en plats utan för mycket artificiellt ljus och med fri sikt i sydlig riktning. Klockan ett står månen och Saturnus i sydlig riktning.

Var?

Saturnus befinner sig lite till höger om månen och kan kanske skymtas med blotta ögat bakom månens kraftiga ljus – annars kan du se den med en vanlig kikare.

Hur?

I kikaren kan du Saturnus avlånga form, som beror på ringarna. Med lite tur kan du skymta en liten prick precis under planeten. Det är dess största måne, Titan.