I kväll: Jorden skuggar månen

En skugga lägger sig över månen i kväll. Du hinner se det kosmiska fenomenet om du står beredd vid exakt rätt tidpunkt.

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne

Den 5 maj faller en skugga över månen. Fenomenet är en mån-förmörkelse, men den är inte total.

För att en total månförmörkelse ska inträffa måste solen, jorden och månen befinna sig i en rak linje, varpå månen hamnar mitt i jordens skugga. I detta fall kommer mörkret att få månen att se röd ut.

Den 5 maj ligger inte himlakropparna i en helt rak linje, och därför berör månen bara den yttersta delen av jordens skugga, som kallas penumbra.

Där avleds inte ljuset från solen i samma utsträckning i jordens atmosfär och därmed har månen inte samma blodröda sken som under en total månförmörkelse. Det blir inte heller lika mörkt och förmörkelsen är därför relativt blygsam.

Fenomenet är bara synligt i den sydöstra halvan av landet. Månen dyker upp runt 21 (Stockholm), och förmörkelsen slutar klockan 21.31.

GUIDE TIL FENOMENET

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne

Så gör du

Om förmörkelsen inte är synlig överallt, beroende på vilket land du befinner dig i, kan du kanske inte se den. Du hittar mer information på timeanddate.com/eclipse.

För att se förmörkelsen behöver du vara redo så fort månen dyker upp ovanför horisonten runt 21. Vid denna tidpunkt är månen redan i skuggan. Förmörkelsen är över klockan 21.31.

Med en kikare eller ett litet teleskop kommer du att kunna se fler detaljer på månens yta, och du kommer lättare att se förändringen i ljusstyrka när månen rör sig ur skuggan.