Halvmånen får besök från när och fjärran

Mars 2023: Just nu har du en enastående chans att se månen omringad av vår grannplanet Venus och den avlägsna jätten Uranus. Vi visar dig vägen till det kosmiska mötet och hjälper dig att se de överraskande detaljerna.

Uranus i stjernehimlen

Venus lyser starkt, medan Uranus går att se med blotta ögat.

Om händelsen

På kvällen den 24 mars hittar du den ytterst tunna halvmånen i väster, och strax under den kan du se något som ser ut som en starkt lysande stjärna. Den gnistrande pricken är dock ingen stjärna utan vår grannplanet Venus.

Om du tittar närmare på den genom en vanlig kikare kommer du att kunna se att den inte är helt rund. Det beror på att den – liksom månen – bara delvis är upplyst av solen.

På motsatta sidan av månen hittar du en annan planet, Uranus, som kan vara lite svårare att upptäcka – men med vanlig kikare bör du kunna se den.

Uranus svaga ljus beror på att den befinner sig drygt tre miljarder kilometer bort, medan Venus bara ligger 185 miljoner kilometer från oss.

Du känner igen Uranus på dess lätt blåaktiga färg, vilket beror på metan i atmosfären.

Guide till händelsen

stjernehimmel vest

Klockan 20 hittar du månen 10-20 grader över den västra horisonten.

©

Så gör du

Vid solnedgången den 24 mars kan du enkelt se månen och Venus i väster. De går sedan ner mot horisonten. Uranus är bara synlig när himlen mörknar en timme senare.

Om du riktar en vanlig kikare mot himlakropparna kommer du lättare kunna upptäcka Uranus, och du kommer också att kunna se att Venus bara är till cirka 80 procent upplyst av solen.

Om du vill ta bilder av scenen bör du använda ett stativ. Uranus kan vara svår att fotografera eftersom den lyser så svagt, men testa att experimentera med längre exponeringstid.