Guide: Så här hittar du Mars

Januari 2023: Mars är miljontals kilometer bort, men du kan se den med blotta ögat – och planeten är förvånansvärt lätt att upptäcka. Vi guidar dig till hur du hittar den röda planeten.

Om Mars

Vår röda granne tittar förbi

En av de lättaste himlakropparna att upptäcka just nu är den röda planeten Mars. Planeten är bland de starkast lysande objekten på stjärnhimlen – trots att Mars och jorden för när-varande ligger relativt långt ifrån varandra i sina banor runt solen. Bara ungefär vartannat år kommer Mars nära oss – det vill säga inom ett avstånd på cirka 100 miljoner kilometer – när solen, jorden och Mars befinner sig på en linje.

Men detta inträffar inte i år. Mars är lätt att känna igen på sitt rödorange sken som uppstår på grund av det roströda dammet på ytan och i planetens atmosfär. Dammet är rött eftersom Mars yta innehåller relativt stora mängder järnoxid, vilket också ger färg åt bland annat rost och blod. Mars yta innehåller 18 procent järn-oxid, medan siffran på jorden är åtta procent. Du kan se Mars färg med blotta ögat eller en kikare.

Guide till Mars

Klockan 21.30 hittar du Mars 25-30 grader över den västra horisonten.

©

Hur och när?

Varje kväll kl 22 i januari kan du se Mars i sydlig eller sydvästlig riktning cirka 50-60 grader över horisonten. Under kvällen och natten rör sig planeten nedåt och västerut.

Både den 3 och den 30 januari passerar månen väldigt nära Mars på himlen. Den 3 januari befinner de båda himlakropparna så nära varandra på himlen att Mars nästan drunknar i månens ljus.

I ett teleskop kan man se detaljer på Mars yta i form av exempelvis planetens pol som är täckt av vit is. Du behöver använda en stor förstoring, det vill säga ett okular med kort brännvidd.