Gigantiska ägg befinner sig i linje med jorden och solen

April 2023: Den befinner sig längre bort än Pluto och är formad som ett ägg. Dvärgplaneten Haumea är helt unik och just nu har du mycket god chans att få syn på den på natthimlen.

Stjernehimlen, Haumea

Haumea är crika 2 000 kilometer på längden och 1 000 kilometer på det smalaste stället.

Om Haumea

I vårt solsystem finns åtta planeter, men även fem så kallade dvärgplaneter. Till skillnad från planeter är dvärgplaneter för små för att rensa sina banor från andra objekt – men de är tillräckligt stora för att du kan se dem med ett amatörteleskop under rätt förhållanden.

Just nu befinner sig en av de märkligaste dvärgplaneterna, Haumea, i linje med jorden och solen och kan därför ses från jorden. Haumea är inte sfärisk som de andra dvärgplaneterna, utan istället äggformad tack vare sin ovanligt höga rotationshastighet.

Dessutom är det den enda dvärgplaneten som har ringar runt sig. Den höga hastigheten och ringarna är förmodligen resultatet av en kollision med ett stort föremål för miljarder år sedan. Haumea återfinns i de yttre delarna av solsystemet – längre bort från solen än Pluto – och upptäcktes därför först av forskare 2004.

Guide till Haumea

Stjernehimlen, Haumea

Klockan 01 står Haumea cirka 45 grader över den södra horisonten.

©

Så gör du

Den 20 april står Haumea i linje med jorden och solen, vilket tar den så nära jorden som den kan komma. En timme efter midnatt kan man se den halvvägs upp på himlen i sydlig riktning.

Haumea är liten och ganska mörk, så du behöver ett teleskop för att se den. Du hittar den cirka fem grader snett under och till vänster om stjärnan Arcturus i stjärnbilden Björnvaktaren.

Om du fotograferar Haumea flera gånger under några månader kan du se hur den rör sig allt lägre på himlen i förhållande till stjärnorna tills den slutligen försvinner bakom horisonten.