NASA/ESA

Gigantisk spiralgalax lyser upp i din kikare

Den innehåller en biljon stjärnor och dess vackra spiralarmar upptar lika stor plats på himlen som fullmånen. Så ta din kikare och ge dig ut i mörkret.

OM GALAXEN

Den tar nästan lika stor plats på himlen som fullmånen och ligger alldeles intill Karlavagnen.

Trots det är galaxen Messier 101 svår att upptäcka eftersom det enorma avståndet mellan oss - som uppgår till nästan 21 miljoner ljusår - innebär att ljuset är för svagt för att se med blotta ögat.

Å andra sidan kan den ses med vanlig kikare eller, ännu hellre, med ett litet teleskop.

© NASA/ESA

Galaxen heter Pinwheel Galaxy på engelska - pinwheel är en leksaksväderkvarn eller ett roterande fyrverkeri - på grund av dess spiralarmar som vi tydligt kan se från jorden.

Messier 101 är cirka 170 000 ljusår i diameter, så den är ungefär lika stor eller något större än Vintergatan, men den innehåller antagligen ungefär en biljon stjärnor, vilket är mer än dubbelt så många stjärnor som Vintergatan.

GALAXGUIDE

Messier 101 – Gigantisk spiralgalakse lyser op i din kikkert
© Stellarium

Var och när?

Messier 101 lyser endast svagt och därför är den lättast att se nätterna runt nymåne den 12 april, då ljuset från månen inte stör – och helst från en plats med få ljusföroreningar.

Synlighet

Klockan 23 står galaxen cirka 65 grader över horisonten mot öster. Den befinner sig lite till vänster omden nedersta stjärnan i vagnstången på Karlavagnen, som står rakt ovanför dig.

Galaxen går att se svagt i en handkikare. I ett teleskop kan du se hur kärnan omges av en svagt lysande halo med indikation av spiralstruktur och ljusprickar från de starkaste vätemolnen.