Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gigantisk spiralgalax lyser upp i din kikare

Den innehåller en biljon stjärnor och dess vackra spiralarmar upptar lika stor plats på himlen som fullmånen. Så ta din kikare och ge dig ut i mörkret.

NASA/ESA

OM GALAXEN

Den tar nästan lika stor plats på himlen som fullmånen och ligger alldeles intill Karlavagnen.

Trots det är galaxen Messier 101 svår att upptäcka eftersom det enorma avståndet mellan oss - som uppgår till nästan 21 miljoner ljusår - innebär att ljuset är för svagt för att se med blotta ögat.

Å andra sidan kan den ses med vanlig kikare eller, ännu hellre, med ett litet teleskop.

© NASA/ESA

Galaxen heter Pinwheel Galaxy på engelska - pinwheel är en leksaksväderkvarn eller ett roterande fyrverkeri - på grund av dess spiralarmar som vi tydligt kan se från jorden.

Messier 101 är cirka 170 000 ljusår i diameter, så den är ungefär lika stor eller något större än Vintergatan, men den innehåller antagligen ungefär en biljon stjärnor, vilket är mer än dubbelt så många stjärnor som Vintergatan.

GALAXGUIDE

Messier 101 – Gigantisk spiralgalakse lyser op i din kikkert
© Stellarium

  • Var och när?

    Messier 101 lyser endast svagt och därför är den lättast att se nätterna runt nymåne den 12 april, då ljuset från månen inte stör – och helst från en plats med få ljusföroreningar.

  • Synlighet

    Klockan 23 står galaxen cirka 65 grader över horisonten mot öster. Den befinner sig lite till vänster omden nedersta stjärnan i vagnstången på Karlavagnen, som står rakt ovanför dig.

    Galaxen går att se svagt i en handkikare. I ett teleskop kan du se hur kärnan omges av en svagt lysande halo med indikation av spiralstruktur och ljusprickar från de starkaste vätemolnen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj