OM MÅNEN
Om du tittar noga på månen ser du att den har mörka och ljusa fläckar. De är inte bara slumpmässiga fläckar, utan landskap skapade genom miljardtals år av geologisk historia. Om du kisar kommer du att kunna se svaga färger: Lite blått eller rött i de mörka fläckarna och lite gult på resten av himlakroppen.
Färgerna speglar månens tidiga barndom för 4,5 miljarder år sedan. Vid den tiden var månens yta ett brännande hav av lava. Där hamnade lättare mineraler som fältspat i toppen medan tyngre mineral som järn och pyroxen sjönk djupare. De lätta stenarna är i grunden ljusa, men allra längst upp har de en något mörkare gulaktig nyans. På vissa ställen lyser dock den ljusa färgen igenom där meteoriter har punkterat ytan.
Månens stora mörka fläckar är rika på rödaktigt järn eller blåaktig titan. Dessa mineraler kom upp till ytan för mellan tre och fyra miljarder år sedan när vulkanisk aktivitet pumpade upp magma från månens inre. Sedan dess har magman stelnat till bergarten basalt.

Färger skvallrar om månens geologi
Månens landskap har svaga färger och när bilden förstärks digitalt berättar den tydligt den geologiska historien om himlakroppen.
Högland
Månens så kallade högland har en orange nyans, vilket beror på att mineralerna är rika på kiseldioxid, men fattiga på järn och titan.
Stelnad lava
Månens stora mörka fläckar är enorma slätter av stelnad lava. De är rika på titan eller järn och är därför blåaktiga eller mörkröda.
Meteoritnedslag
De ljusaste områdena på månen har skapas av meteoritnedslag, som har slagit sönder ytan och kastat ut material över landskapet.
GUIDE TILL MÅNEN

Var och när?
Månen och dess färger är i synnerhet en vacker syn vid fullmåne, som inträffar på kvällen den 16 april. Månen går upp i öster vid solnedgång och går ner i väster vid soluppgång.
Synlighet?
Månlandskapet går att se med blotta ögat, men du kan se betydligt fler detaljer med en vanlig kikare. Månens färger är svaga, men de kan förstärkas i en digitalt bearbetad bild.
Fotomöjlighet?
Montera en kamera med ett kraftfullt teleobjektiv på ett stativ. Ta flera bilder och lägg ihop dem digitalt för att få en skarp bild. Öka sedan färgmättnaden och justera färgbalansen.