Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk
Färgstark måne

Atmosfären förvränger månens form och färg

Den 18 mars 2022: Om du står redo när fullmånen dyker upp ovanför horisonten har du chansen att få se hur den välbekanta himlakroppen är helt förvriden.

Just nu är chanserna goda för att se en ”tillplattad” och färgstark måne. Fenomenet uppstår när fullmånen står lågt över horisonten och dess ljus passerar därför snett genom atmosfären för att nå oss.

Ljuset måste med andra ord passera genom ett tjockt luftlager och därmed förvrängs det mer än när månen står högt på himlen. Förvrängningen lyfter bland annat månens nedre kant uppåt, så att himlakroppen ser tillplattad ut.

Samtidigt bryts färgerna så att de blå tonerna försvinner och månen får en rödaktig nyans. Ljusbrytningen skapar även en tunn, grön kant längst upp på månen och en röd kant längst ner.

Månen ser större ut än normalt när den står lågt på himlen. Detta beror dock inte på atmosfären utan är en optisk illusion som uppstår när månens storlek jämförs med till exempel byggnader eller träd vid horisonten.

GUIDE TILL MÅNEN

Stjernekort - månens farver og former

Vid solnedgången börjar fullmånen stiga över den östra horisonten.

© Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

VAR OCH NÄR?

Den 18 mars när solen går ned i väst ska du titta efter att fullmånen stiger på himlen i öst. Hitta en plats med fri utsikt mot horisonten mot nordost.

SYNBARHET?

Månens tillplattade form och förvrängda färger syns bäst i en kikare. De smala, färgade kanterna i toppen och botten av månen framträder dock tydligast på fotografier.

För att fånga alla detaljer i en bild ska du använda hög upplösning och ha skarpt fokus. Använd ett stativ och prova exempelvis ett bländartal på f/6,7, ISO 800 och en slutartid på två sekunder.