Asteroidbältets kung är i linje med jorden och solen

Mars 2023: Dvärgplaneten Ceres är den överlägset största invånaren i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Just nu ligger den i linje med solen och jorden – och det ger dig en enastående chans att se det avlägsna klotet med egna ögon.

Ceres

Ny forskning visar att Ceres förmodligen har flytande vatten gömt under sin yta.

Innehållsöversikt

  1. Om Ceres
  2. Guide till Ceres

Om Ceres

Asteroidbältet mellan Mars och Jupiter innehåller miljontals asteroider, varav drygt en miljon är mer än en kilometer i diameter. Bältets största invånare, Ceres, får dock alla sina grannar att blekna. Enbart Ceres utgör 25 procent av all massa i asteroidbältet och mäter 939 kilometer i diameter.

Ceres kallades tidigare för en asteroid, men anses nu vara en dvärgplanet på grund av sin sfäriska form. Just nu är Ceres relativt nära jorden, samtidigt som Ceres befinner sig i linje med jorden och solen, vilket gör att Ceres yta är helt upplyst av solen.

De två faktorerna gör att Ceres sticker ut tydligare än vanligt.

Dvärgplaneten är inte synlig för blotta ögat, men den kan ses med en vanlig kikare eller ett teleskop.

Guide till Ceres

Stjernehimmel syd

Klockan 01 befinner sig Ceres cirka 45 grader över horisonten söderut.

©

Så gör du

Du kan se Ceres på kvällen och natten efter den 21 mars. Den går upp i öster vid solnedgången, och klockan 01 når den sin högsta punkt på himlen – 45 grader över den södra horisonten.

Om vädret är dåligt den 21 mars kan du vänta några dagar. Visserligen kommer Ceres att befinna sig lite längre bort och lysa något svagare, men i praktiken spelar det ingen roll.

Om vädret är klart flera nätter i rad kan du fotografera Ceres rörelse i förhållande till stjärnorna i bakgrunden. Du behöver bara ta en bild vid samma tidpunkt varje kväll.