Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärnbilden Vattumannen på himlen
© Shutterstock
Universum - Stjärnbilder

Vattumannen - Så hittar du stjärnbilden Vattumannen

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Vattumannen går att se på hösten på norra halvklotet och på våren på södra halvklotet. Hitta Vattumannen med vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovanför oss.

Stjärnbilden Vattumannen

Stjärnbilden Vattumannen är den tionde största stjärnbilden på natthimlen och den går att se på hösten på norra halvklotet och på våren på södra halvklotet.

Trots sin storlek är stjärnbilden en av de svagaste på himlen – ingen av stjärnorna lyser särskilt starkt.

Vattumannen kallas också Vattenbäraren, och de gamla egyptierna såg stjärnbilden som en avbild av Nilens gud, Hapi, som förde livets vatten till himlen och till jorden.

I den grekiska mytologin symboliserade stjärnbilden Vattumannen den stilige Ganymedes, son till den trojanska kungen Tros.

Enligt legenden fördes Ganymedes till Olympus av Zeus för att hälla vatten och vin i gudarnas glas, och förevigades sedan på stjärnhimlen för sitt arbete.

Vattumannen kan gömma på främmande liv

Stjärnbilden Vattumannen är ett paradis för astronomer. Den innehåller ett stort antal galaxer, klotformiga hopar och nebulosor.

Mest framträdande är den berömda Helixnebulosan som ligger cirka 700 ljusår från jorden.

Den färgrika nebulosan är formad som ett gigantiskt öga som stirrar på oss från yttre rymden. Avståndet till nebulosan är relativt kort jämfört med storleken på vår galax på upp emot 200 000 ljusår. Därför har forskarna kunnat studera Helixnebulosan i detalj.

Det mest intressanta himlaobjektet i Vattumannen är dock stjärnsystemet Trappist-1 som ligger 39 ljusår bort. När Trappist-1 upptäcktes av astronomer 2016 väckte det stort intresse runtom i världen.

Stjärnsystemet innehåller nämligen sju planeter som påminner om jorden - så kallade exoplaneter - och planeten Trappist-1e anses vara ett av de mest lovande platserna för främmande livsformer som astronomerna känner till.

Trappist-1 i stjärnbilden Vattumannen

I stjärnbilden Vattumannen ligger stjärnsystemet Trappist-1, cirka 39 ljusår bort från jorden. Trappist-1 innehåller sju jordliknande planeter som kretsar runt en stjärna. Astronomerna uppskattar att tre av planeterna kan ha stora chanser att innehålla liv.

© NASA/JPL-Caltech

De sju planeterna kretsar runt en stjärna som bara är något större än Jupiter och betydligt kallare än vår egen sol. Till exempel avger stjärnan endast 0,05 procent av solens ljus. Tre av planeterna befinner sig i den så kallade "Guldlockzonen" där temperaturen tillåter flytande vatten på ytan.

Om det finns några främmande livsformer i stjärnsystemet i stjärnbilden Vattumannen kan vi kanske snart få svar på.

Den 31 oktober 2021 planeras nämligen rymdteleskopet James Webb Space Telescope att skickas ut i rymden. Teleskopet är sju gånger större än sin föregångare Hubble-teleskopet, och ett av arvingens många uppdrag kommer att vara att dokumentera potentiella biologiska livsmarkörer på de jordliknande planeterna i Trappist-1.

Så hittar du stjärnbilden Vattumannen

1 / 6
123456
Stjärnbilden Vattumannen på himlen

I denna översikt hittar du några av de tydligaste stjärnorna i stjärnbilden Vattumannen.

© Shutterstock

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj