I astrologin har stjärnbilder nyckeln till människors personlighet. I verkligheten gömmer de astronomiska under som forskare har upptäckt och undersöker med teleskop för att avslöja universums hemlighet.
Här nedan kan du utforska de tolv stjärnbilderna, hitta ditt eget och se vilket fenomen det innehåller, som forskarna särskilt lägger energi på att studera.

Väduren: Jätteplanet finns i solsystem med fyra stjärnor
Cirka 146 ljusår från jorden i stjärntecknet Väduren återfinns gasjätten 30 Arietis Bb, som upptäcktes 2009. Planeten finns i ett särpräglat solsystem med totalt fyra stjärnor. Baserat på storleken på
30 Arietis Bb och dess dragningskraft menar forskare att planetens massa är tio gånger större än solsystemets största planet, Jupiter.

Oxen: Supernova lyste upp för 1 000 år sedan
Redan för 1 000 år sedan såg kinesiska astronomer en “stjärna” som var så stark att den periodvis var synlig på himlen även på dagen. I själva verket var det en supernova som kineserna såg den gången och i dag går resterna av explosionen fortfarande att se i form av den så kallade Krabbnebulosan om man riktar ett teleskop mot stjärnbilden Oxen.

Tvillingarna: Clownnebulosan döljer döende stjärna
Nebulosan NGC 2392 är cirka 5 000 ljusår från jorden och finns i stjärntecknet Tvillingarna. Den kan påminna om ett färggrant ansikte och kallas därför för ”Clownnebulosan”. Nebulosan är i själva verket resterna av en stjärna som under sin dödskamp har svällt upp. I utkanten finns en rad streck som kan ha bildats vid kollisioner mellan gaser.

Kräftan: Stjärnhop lyser upp natthimlen
I stjärnbilden Kräftan döljer sig en hop av stjärnor vid namn Bikupehopen, som går att se med blotta ögat som ett litet moln på natthimlen eftersom det är en av de starkast lysande stjärnhoparna. Under romerska riket fungerade Bikupehopen som ett meterologiskt verktyg – naturfilosofen Plinius den äldre skrev bland annat att om himlen var klar men Bikupehopen inte var synlig var det ett tecken på kommande oväder.

Lejonet: Forskare hittar vatten på jordliknande planet
I september 2019 gjorde forskare en sensationell upptäckt då de närstuderade planeten K2-18b, som finns i ett stjärnsystem i stjärnbilden Lejonet. De hittade vatten, och flytande vatten är det avgörande livstecknet som alla astronomer letar efter i jakten på liv i rymden. Det var första gången någonsin som man hittade vatten på en planet som är av rätt storlek och kretsar på rätt avstånd runt sin stjärna, så att det varken är för kallt eller för varmt för att vattnet ska kunna vara flytande.

Jungfrun: Sombrerogalaxen har samma massa som 800 miljarder solar
Med sin karakteristiska form har galaxen M104 fått smeknamnet Sombrerogalaxen efter den mexikanska hatten. Galaxen finns i stjärntecknet Jungfrun och befinner sig cirka 28 miljoner ljusår från jorden. Astronomer har räknat ut att Sombrerogalaxen rör sig från oss med en hastighet på cirka 1 000 km/s. Beräkningen är ett av astronomins många bevis på att universum utvidgar sig.

Vågen: Hur gammal är universums äldsta stjärna?
Stjärnan HD 140283, även kallad Metusalem, har förbryllat forskarna sedan år 2000. Då visade beräkningar att den kunde vara hela 16 miljarder år gammal och det är äldre än universum, som beräknas vara 13,8 milljarder år. Därefter har astronomer närstuderat teleskopdata och i dag uppskattas den vara 14,27 miljarder år – plus minus 700-800 miljoner år, vilket stämmer bättre med forskarnas förväntningar. Metusalem går att se med teleskop i stjärnbilden Vågen. Stjärnan lyser blå, eftersom den rör sig mot oss, och rörelsen pressar ljusets våglängder så att de blir kortare – och omvänt blir stjärnljus rött när stjärnor rör sig bort från oss.

Skorpionen: Jättestjärna kan ses med blotta ögat
Stjärnan Antares, en del av stjärnbilden Skorpionen, är det 15:e starkast lysande objeket på natthimlen och därför kan du se den även utan hjälp av teleskop. Antares är en så kallad röd superjätte. Stjärnans massa är 15 gånger så stor som solens massa, dess diameter är hela 850 gånger större och lyset från Antares är 10 000 gånge starkare än ljuset från vår sol.

Skytten: Enormt svart hål dominerar Vintergatans centrum
I stjärntecknet Skytten finns ett supertungt svart hål i mitten av Vintergatan, Sagittarius A*. 2018 kunde astronomer bekräfta Einsteins generella relativitetsteori genom att observera stjärnan S2 som kretsar runt det svarta hålet. Stjärnans ljus var rött eftersom dess våglängder, som teorin förutsäger, hade ”sträckts ut” på grund av hålets extremt kraftiga dragningskraft.

Stenbukken: Soltvilling är åtta miljarder år gammal
Stjärnan vid namn HIP 102152 påminner om solen mer än vad någon annan känd stjärna gör. Fördelningen av 21 grundämnen påminner om fördelningen i solen och temperaturen vid ytan är cirka 5 700 grader – precis som på solen. HIP 102152 är fyra miljarder år äldre än solen och därför studerar astronomer den för att lära sig mer om vad som kommer hända med vår stjärna i framtiden. HIP 102152 går att se på natthimlen med hjälp av ett litet teleskop.

Vattumannen: Stjärnsystem kan hysa liv
2016 hittade astronomerna stjärnsystemet Trappist-1 i Vattumannen. Fyndet förvånade forskare runt om i världen eftersom det innehöll sju planeter som påminner om jorden. Särskilt planeten Trappis-1e uppskattas vara ett potentiellt hem för främmande livsformer. Trappist-1 går inte att se med blotta ögat men dock med ett stort teleskop.

Fiskarna: Extrem energi upptäckt i gåtfull galax
2012 observerade astronomer en energiurladdning – som var tio gånger starkare än en supernova – i galaxen NGC 660 som finns i stjärnbilden Fiskarna. Forskarna tror att den extrema strålning som de upp,ätte kan komma från en av de så kallade jetsstrålar som är partiklar som "slungas" ut i rymden som ett resultat av den enorma gravitationen från ett supertungt svart hål. Utöver det har mitten av NGC 660 en otraditionell form, och galaxen har "stulit" ett bälte av stjärnor och gas, som nu kretsar runt galaxens centrum.