Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärnbilden Stora björnen
Universum - Stjärnbilder

Stora björnen - så här hittar du stjärnbilden

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Stora björnen är den tredje största stjärnbilden och den innehåller bland annat det välkända stjärnmönstret Karlavagnen. Hitta stjärnbilden Stora björnen med hjälp av vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovanför oss.

Stjärnbilden Stora björnen

Stjärnbilden Stora björnen, på latin Ursa Major, är den tredje största stjärnbilden på himlen och går att se hela året från det norra halvklotet.

Bakom Stora björnen finns myten om den vackra kvinnan Callisto som förfördes av Zeus och som Zeus hustru Hera förvandlade till en björn för att hämnas.

När Zeus senare hittar Callisto och deras gemensamma son skickar han dem båda till himlen - Callisto som Stora björnen och henne son som Lilla björnen.

Stjärnbilden Stora björnen är av våra äldsta stjärnbilder.

Stora björnen innehåller Karlavagnen

Stjärnbilden Stora björnen är lätt att se även i områden med ljusföroreningar och stjärnbilden går lättast att hitta genom att lokalisera Karlavagnen, som består av sju ljusstarka stjärnor.

Karlavagnen är nämligen inte en egen stjärnbild, utan en så kallad asterism, vilket betecknar alla stjärnmönster som inte är en officiell stjärnbild.

Utöver Karlavagnen kan man i Stora björnen även hitta flera olika galaxer, bland annat spiralgalaxen Messier 81 som är en av de mest synliga galaxerna på himlen.

Spiralgalaxen Messier 81 kan ses i stjärnbilden Stora björnen

Den lysande spiralgalaxen Messier 81 (M81) går att se i stjärnbilden Stora björnen.

Så hittar du stjärnbilden Stora björnen

1 / 11
1234567891011
Stjernebilledet Store Bjørn

I denna översikt hittar du några av de mest tydliga stjärnorna i stjärnbilden Stora björnen.

© Shutterstock

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj