Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärnbilden Cassiopeja
Universum - Stjärnbilder

Cassiopeja – Så här hittar du stjärnbilden

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Cassiopeja har samma form som bokstaven W och går att se hela året från norra halvklotet. Hitta stjärnbilden Cassiopeja med hjälp av vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovan oss.

Stjärnbilden Cassiopeja

Stjärnbilden Cassiopeja är den 25 största stjärnbilden på himlen och går att se under hela året från det norra halvklotet.

Stjärnbilden har fått sitt namn efter den egenkära Kassiopeia som var hustru till Kepheus, kung av Etiopien.

Enligt myten hade Kassiopeia och Kepheus en vacker dotter vid namn Andromeda och Kassiopeia drog sig inte för att skryta om hennes skönhet. En ödesdiger dag gick hon dock för långt.

Kassiopeia skröt nämligen om att hennes dotter var betydligt mer vacker än Poseidons döttrar, de så kallade nereiderna. Det fick Poseidon att skicka ett havsmonster mot Etiopien som hämnd.

För att få hjälp rådfrågade Kassiopeia och Kepheus ett orakel som sa att de måste offra sin dotter. Därför kedjades Andromeda fast vid en sten för att ätas upp av havsmonstret. I sista minuten kom dock den grekiska hjälten och räddade henne.

Poseidon ville dock fortfarande hämnas och det slutade med att han straffade Kassiopeia genom att placera henne på himlen fastbunden vid en stol.

Cassiopeja har skrivit supernova-historia

Stjärnbilden Cassiopeja innehåller två så kallade Messierobjekt - det vill säga astronomiska objekt som inte är kometer. Dessa är de öppna stjärnhoparna M52 och M103 med 100 respektive 25 stjärnor.

Cassiopeja innehåller även 'Hjärtnebulosan' och 'Själnebulosan'. Båda är nebulosor som består av stoft och joniserade gaser som gör att de sänder ut ljus i olika färger.

Stjärnbilden Cassiopeja har även utgjort bakgrund för en av de totalt åtta supernovorna som genom tiderna varit synliga för blotta ögat. Stjärnan som blev supernova hette SN 1572 men kallas även 'Tychos stjärna' eftersom det var den danske astronomen Tycho Brahe som observerade den.

Hjärtnebulosan och Själnebulosan går att se i stjärnbilden Cassiopeja

Stjärnbilden Cassiopeja innehåller bland annat två nebulosor - Hjärtnebulosan (till vänster) och Själnebulosan (till höger).

Så hittar du stjärnbilden Cassiopeja

1 / 5
12345
Stjernebilledet Cassiopeia

I denna översikt hittar du några av de tydligaste stjärnorna i stjärnbilden Cassiopeja.

© Shutterstock

Läs också:

Stjärnbilden Cepheus
Stjärnbilder

Cepheus – Så hittar du den

5 minuter
Stjärnbilden Stora björnen
Stjärnbilder

Stjärnbilden Stora björnen - så hittar du den

6 minuter
Stjärnbilden Altaret
Stjärnbilder

Altaret – Se hur du hittar stjärnbilden här

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj