Skytten – Så här hittar du stjärnbilden Skytten

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Skytten har plats 15 i storleksordning av de 88 officiella stjärnbilderna. Skytten syns under sommaren från juni ända fram till början av september på norra halvklotet och under vinterhalvåret på södra halvklotet. Hitta Skytten med vår stjärnbildsguide och bli klokare på stjärnhimlen ovanför oss.

stjärnbilden-skytten
© Shutterstock

Stjärnbilden Skytten

Stjärnbilden Skytten, på latin "Sagittarius", är placerad i centrum av Vintergatan och rik på starkt lysande stjärnor och nebulosor.

En av de starkast lysande klothoparna på natthimlen, K22, ligger i stjärnbilden Skytten och är synlig med en vanlig kikare på en stjärnklar himmel.

Det tekannsformade stjärnbilden representerade fabeldjuret kentauren Chiron, som är till hälften människa och till hälften häst. Enligt den grekiska mytologin var Chiron son till titanen Kronos och nymfen Filyra, som hade haft en sexuell affär.

När Kronos hustru Rhea fattade misstanke om deras förhållande omvandlade Kronos sig till en häst för att undvika att avslöjas. Därför föddes sonen Chiron till hälften människa och till hälften häst.

Chiron avbildas ofta som en skytte med en spänd båge i händerna, vilket har gett upphov till andra mytologier om stjärnbilden – bland annat att konstellationen representerar Pans son.

I grekisk mytologi uppfann Pan bågskytte och skickades ned till jorden av gudarna för att underhålla Zeus och Mnemosynes barn, även kända som de nio muserna.

Skytten skickade ut legendarisk radiosignal

Den 15 augusti 1977 läser astrofysikern Jerry Ehman igenom data från parabolantennen Big Ear, som söker efter radiosignaler från rymden.

När en signal kommer in omvandlas den till långa rader med siffror eller bokstäver och skrivs ut på papper.

En svag signal representeras av siffrorna 1 till 9, medan en starkare signal får bokstäver från A till Z. Det sistnämnda förekommer i stort sett aldrig.

År 1977 var Big Ear riktad mot stjärnbilden Skytten, och den siffer- och bokstavskombination som tickade in fick astrofysikern Jerry Ehman att spärra upp ögonen.

Sekvensen "6EQUJ5" angav radiovågor 30 gånger kraftigare än rymdens vanliga bakgrundsstrålning. Jerry Ehman ringade in sekvensen med sin röda kulspetspenna och skrev "Wow!" bredvid den.

Wow-signalen

År 1977 fångade astrofysikern Jerry Ehman upp en kraftig radiosignal från stjärnbilden Skytten. Den uppseendeväckande signalen, som är den enda antydan till kommunikation från främmande livsformer i universum, fick astrofysikern att inringa sekvensen och skriva ”Wow”.

© Big Ear Radio Observatory och North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Signalen är sedan dess känd som "wow-signalen" och är den hittills enda antydan till intelligent liv i rymden.

Månaden efter wow-signalen riktade astronomerna Big Ear mot stjärnbilden Skytten, varifrån radiovågorna kom. Men den 72 sekunder långa radiosignalen upprepades aldrig.

Sedan dess har astrofysiker världen över diskuterat signalens ursprung. Hittade Jerry Ehman tecken på främmande liv i universum den dagen eller hade parabolen bara fångat upp ett passagerarplan eller liknande människotillverkad teknik som fick den att ge utslag?

År 2017 kom den amerikanske astronomiprofessorn Antonio Paris med en möjlig förklaring till det märkliga fenomenet.

Tillsammans med sitt team kunde han dokumentera att två kometer, 266P/Christensen och P/2008 Y2 (Gibbs), passerade genom den del av stjärnbilden Skytten, där wow-signalen fångades upp 1977.

Antonio Paris tror att signalen utlöstes av ett så kallat vätemoln, som följde en av kometerna.

Det förklarar också varför forskarna aldrig lyckades fånga upp wow-signalen igen, trots åtskilliga försök genom åren.

Så här hittar du stjärnbilden Skytten

I den här översikten hittar du några av de tydligaste stjärnorna i stjärnbilden Skytten. Ljusstyrka mäts i skenbar magnitud, vilket är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

stjärnbilden-skytten

Arkab Prior (β)

Alternativt namn: Beta Sagittarii
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Arkab Prior en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 3,96.

Färg: Blå
Avstånd till jorden: 326,2 ljusår

1

Rukbat (α)

Alternativt namn: Alpha Sagittarii
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Arkab Prior en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 3,97. Rukbat betyder "Skyttens knä" och stjärnan är dubbelt så varm som solen.

Färg: Blå
Avstånd till jorden: 169,79 ljusår

2

Kaus Australis (ε)

Alternativt namn: Epsilon Sagittarii
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Kaus Australis en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 1,85. Kaus Australis är den klarast lysande stjärnan i stjärnbilden Skytten och är den 37:nde starkast lysande stjärnan på himlen.

Färg: Orange/blå
Avstånd till jorden: 143,2 ljusår

3

Ascella (ζ)

Alternativt namn: Zeta Sagittarii
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Ascella en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 2,59.

Färg: Blå/vit
Avstånd till jorden: 88 ljusår

4

Albaldah (π)

Alternativt namn: Pi Sagittarii
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Albaldah en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 2,88.

Färg: Blå/vit
Avstånd till jorden: 521,9 ljusår

5

Nunki (σ)

Alternativt namn: Sigma Sagittarii
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Nunki en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 2,05. Nunki är därmed den näst starkast lysande stjärnan i stjärnbilden.

Färg: Blå
Avstånd till jorden: 228,3 ljusår

6

Kaus Borealis (λ)

Alternativt namn: Lambda Sagittarii
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Kaus Borealis en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 2,82. Stjärnan markerar toppen av Skyttens båge.

Färg: Orange
Avstånd till jorden: 78,18 ljusår

7
© Shutterstock