Norra kronan – Se här hur du hittar stjärnbilden

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Norra kronan är den 73:e största stjärnbilden av de 88 officiella. Norra kronan syns på norra halvklotet under våren och sommaren. Hitta Norra kronan med vår stjärnbildsguide och bli klokare på himlen ovanför oss.

Stjärnbilden norra kronan
© Shutterstock

Stjärnbilden Norra kronan

Stjärnbilden Norra kronan, på latin "Corona Borealis", består av sju huvudstjärnor, som tillsammans har formen av en krona på himlen.

Enligt den grekiska mytologin tillhörde kronan grekiske kung Minos dotter Ariadne.

Hon hade fått kronan av guden Dionysos, sedan hon hade övergivits på ön Kreta av hjälten Theseus som hade gett sig av för att döda odjuret Minotaoros.

Enligt en alternativ myt hade själva Norra kronan till och med ett finger med i spelet i segern över Minotaoros, eftersom Theseus använde kronan till att lysa upp den labyrint där monstret gömde sig.

Förutom huvudstjärnorna omfattar Norra kronan också ett stort antal galaxer, bland annat den elliptiska galaxen NGC 6086 och galaxhopen Corona Borealis, som innehåller fler än 400 galaxer.

Universums största struktur utspridd över flera galaxer

År 2013 upptäckte forskare en klunga galaxer som är så stor att det är omöjligt att förstå.

Klungan innehåller miljarder av galaxer förbundna via gravitationen, som breder ut sig över hela stjärnbilden Norra kronan och Herkules och delar av stjärnbilderna Draken och Lyran.

Stora muren Herkules - Norra kronan, som superhopen har döpts till, ligger på tio miljarder ljusårs avstånd och mäter otroliga tio miljarder ljusår i diameter. Den enorma strukturen hålls ihop av gravitationen mellan galaxerna.

Om det vore möjligt att färdas med ljusets hastighet skulle det med andra ord ta tio miljarder år att ta sig från ena änden av superhopen till den andra.

Herkules Norrakronan

Bilden föreställer en konstnärs tolkning av universums största struktur – ”Stora muren Herkules – Norra kronan” – som observerades av forskare 2013.

© Pablo Carlos Budassi

Forskarna upptäckte universums hittills största objekt genom att analysera så kallade gammablixtar. Gammablixtar är en exceptionellt kraftfull urladdning av kortvågig elektromagnetisk strålning i två ljuskäglor.

På kort tid skickar en gammablixt ut upp till tio gånger så mycket energi som solen gör under hela sin livstid.

I många år hade man ingen aning om vad källan till dessa blixtar var, men i dag vet vi att de kommer från exploderande stjärnor i avlägsna galaxer.

När universum expanderar förflyttas galaxhopar bort från varandra. Ju längre bort de kommer, desto högre är deras hastighet bort från jorden och desto mer kommer ljusets röda våglängder att framträda i mätningarna av gammablixtarna.

Graden av rödförskjutning kan omvandlas till ett ungefärligt avstånd.

Superhopens enorma storlek har gett astronomerna huvudbry. Mätningar har visat att superhopen uppstod ett par miljarder år efter stora smällen. På den tiden borde det inte vara möjligt för något att växa sig så gigantiskt.

Så här hittar du stjärnbilden Norra kronan

I denna översikt hittar du några av de tydligaste stjärnorna i stjärnbilden Norra kronan. Ljusstyrkan mäts i så kallad skenbar magnitud, ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusa himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Stjärnbilden norra kronan

Alphecca (α)

Alternativt namn: Alpha Coronae Borealis
Ljusstyrka: Sedd från jorden har stjärnan Alphecca en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 2,23. Alphecca är därmed den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Norra krona.

Färg: Blå-vit
Avstånd till jorden: 75 ljusår

1

Nusakan (β)

Alternativt namn: Beta Coronae Borealis
Ljusstyrka: Sedd från jorden har stjärnan Nusakan en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 3,28.

Färg: Gul-vit
Avstånd till jorden: 114 ljusår

2

Gamma Coronae Borealis (γ)

Alternativt namn: 8 Coronae Borealis
Ljusstyrka: Sedd från jorden har stjärnan Gamma Coronae Borealis en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 3,62.

Färg: Blå-vit
Avstånd till jorden: 146 ljusår

3

Epsilon Coronae Borealis (β)

Alternativt namn: 13 Coronae Borealis
Ljusstyrka: Sedd från jorden har stjärnan Epsilon Coronae Borealis en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4,13.

Färg: Orange-röd
Avstånd till jorden: 230 ljusår

4

Theta Coronae Borealis (θ)

Alternativt namn: 4 Coronae Borealis
Ljusstyrka: Sedd från jorden har stjärnan Theta Coronae Borealis en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4,15.

Färg: Blå-vit
Avstånd till jorden: 375 ljusår

5

Delta Coronae Borealis (δ)

Alternativt namn: 10 Coronae Borealis
Ljusstyrka: Sedd från jorden har stjärnan Delta Coronae Borealis en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4,59.

Färg: Gul
Avstånd till jorden: 170 ljusår

6

Jota Coronae Borealis (ι)

Alternativt namn: 14 Coronae Borealis
Ljusstyrka: Sedd från jorden har stjärnan Jota Coronae Borealis en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4,96.

Färg: Blå-vit
Avstånd till jorden: 311,82 ljusår

7
© Shutterstock