Lyran – Så här hittar du stjärnbilden Lyran

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Lyran har plats 52 i storleksordning av de 88 officiella stjärnbilderna. Lyran lyser starkast på norra halvklotet från juni till oktober och på södra halvklotet under vinterhalvåret. Hitta Lyran med vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovanför oss.

stjärnbilden lyran
© Shutterstock

Stjärnbilden Lyran

Lyran, "Lyra" på latin, är ett harpliknande musikinstrument som enligt grekisk mytologi spelade en stor roll i legenden om Orfeus.

Orfeus var son till Apollo, musikens och konstens gud, och Kalliope, poesins musa. Orfeus lärde sig musik av Apollo, som gav honom sin egen lyra som en symbol för sin faderskärlek.

Lyran hade skapats av guden Hermes, som använde skölden från en sköldpadda till att bygga instrumentet. Legenden säger att Orfeus kunde tolka de vackraste melodier som någonsin hade hörts på jorden.

LÄS OCKSÅ: Här är himlens alla stjärnbilder

Hela världen hänfördes av Orfeus och de ljud hans stränginstrument kunde frambringa, men denna hänförelse blev också hans död. Orfeus slets i bitar av hänryckta kvinnor och spreds ut över floden Evros.

Orfeus avslitna lemmar samlades in av muserna och begravdes. Hans lyra placerades på himlen som en stjärnbild för att påminna om den vackra musik han hade skapat.

Vega strålar på norra halvklotet

Stjärnbilden Lyrans mest berömda kännetecken är tveklöst stjärnan Vega – den näst starkast lysande stjärnan på den norra stjärnhimlen och den femte starkast lysande av himlens alla stjärnor.

Vega är nästan dubbelt så varm som solen – omkring 9 300 grader jämfört med solens 5 500 grader – vilket ger stjärnan ett blåaktigt sken.

Stjärnbilden Lyrans vackra kännetecken är en av de första stjärnorna som dyker upp på himlen på kvällen. Vega lyser så starkt att den syns redan innan solen går ned bakom horisonten.

Stjärnan Vega

Stjärnan Vega är Lyrans blåaktiga igenkänningstecken och syns tydligast på sommaren.

© Shutterstock

Lyran fyller himlen med stjärnfall

Varje år fram till april kan man rikta blicken mot Lyrans klarast lysande stjärna Vega och se himlen förvandlas till ett regn av stjärnfall när meteorsvärmen Lyriderna flyger förbi.

Meteorsvärmar som Lyriderna uppkommer när jorden passerar genom en komets eller en asteroids omloppsbana runt solen.

Kometer och asteroider består av sten, stoft och is och när de rör sig genom solsystemet lämnar de stoft och stenbitar i sitt kölvatten.

Stjärnbilden Lyran i ett regn av stjärnfall

I slutet av april lyser stjärnbilden Lyran upp i ett regn av stjärnfall som kommer från meteorrester i form av stoft och stenbitar.

© Shutterstock

Deras bana blir på så sätt ett långt band av kometrester som passerar jorden vid samma tidpunkt varje år. Kometresterna når vår atmosfär i omkring 177 000 km/h och brinner upp på himlen som stjärnfall.

Lyriderna tar vägen förbi jorden i slutet av april och syns i stjärnbilden Lyran.

Under meteorsvärmens kulmen under natten mellan den 22 och 23 april kan man vanligtvis se mellan tio och tjugo stjärnfall i timmen.

Så här hittar du stjärnbilden Lyran

I den här översikten hittar du några av de klarast lysande stjärnorna i stjärnbilden Lyran. Ljusstyrkan mäts i skenbar magnitud, ett astronomiskt klassificeringssystem, som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

stjärnbilden lyran

Vega (α)

Alternativt namn: Alpha Lyrae
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Vega en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 0,03. Det gör Vega till den femte starkast lysande stjärnan på natthimlen och näst starkast lysande sedd från norra halvklotet.

Färg: Blå/vit
Avstånd till jorden: 25,05 ljusår

1

Sheliak (β)

Alternativt namn: Beta Lyrae
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Sheliak en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4,3.

Färg: Blå7vit
Avstånd till jorden: 962,1 ljusår

2

Sulafat (γ)

Alternativt namn: Gamma Lyrae
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Sulafat en ljusstyrka – eller en så kallad skenbar magnitud – på 3,26.

Färg: Blå/vit
Avstånd till jorden: 619,7 ljusår

3

Eta Lyrae (η)

Alternativt namn: 20 Lyrae
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Eta Lyrae en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4,43.

Färg: Blå
Avstånd till jorden: 1400 ljusår

4
© Shutterstock