Lilla lejonet – Så här hittar du stjärnbilden Lilla lejonet

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Lilla lejonet har plats 64 i storleksordning bland de 88 officiella stjärnbilderna. Lilla lejonet syns på norra halvklotet från december till mars. Hitta Lilla lejonet med vår stjärnbildsguide och bli klokare på stjärnhimlen ovanför oss.

Stjärnbilden Lilla lejonet
© Shutterstock

Stjärnbilden Lilla lejonet

Stjärnbilden Lilla lejonet ligger mellan stjärnbilderna Lejonet och Stora björnen på norra halvklotet.

De gamla egyptierna identifierade den lilla stjärngruppen som klövspår av en flock gaseller som hade flytt från stjärnbilden Lejonet.

År 1687 var den polske astronomen Johannes Hevelius den förste att ge namnet Lilla lejonet åt ett föga uppseendeväckande mönster på himlen, som bara består av tre stjärnor.

Stjärnbilden Lilla lejonet tillhör alltså inte de 48 stjärnbilder som den grekiske astronomen Klaudios Ptolemaios namngav under det andra århundradet.

Namngivningen av de två stjärnorna i stjärnbilden Lilla lejonet skedde först 1930, när den engelske astronomen Francis Baily föresatte sig att tilldela stjärnorna grekiska bokstäver.

Baily missade dock Lilla lejonets huvudstjärna och därför bär den klarast lysande stjärnan i stjärnbilden i dag inte tecknet alfa, utan går under namnet Praecipua.

I stället fick endast en av stjärnorna, Beta Leo Minor, i stjärnbilden en grekisk bokstav. Den tredje stjärnan i stjärnbilden har bara fått markeringen 21.

Lärare upptäckte mystisk fläck i Lilla lejonet

År 2007 grundlade forskare från hela världen databasen zooniverse. I dag har zooniverse flera miljoner användare världen över.

Syftet var att låta vanliga människor hjälpa forskningen genom att bidra med att leta igenom data och bilder om allt från antalet lejon i Serengeti till märkliga himlakroppar i solsystemet.

LÄS OCKSÅ: Här är himlens alla stjärnbilder

Varje enskilt vetenskapligt fält har en egen databas. Astronomins undergren går under namnet Galaxy Zoo.

Foto av ljuseko i stjärnbilden Lilla lejonet, kallat Hanny’s Voorwerp (Hannys objekt)

Stjärnbilden Lilla lejonet innehåller en märklig grön fläck som är stor som en mindre galax, omkring 16 000 ljusår från jorden. Fläcken är ett så kallat ljuseko från en kvasar.

© NASA, ESA, W. Keel (University of Alabama), and the Galaxy Zoo Team

Redan under projektets första år fick forskarna ett galaktiskt guldkorn från en vanlig användare, när den nederländska läraren Hanny van Arkel granskade bilder tagna av Hubbleteleskopet i stjärnbilden Lilla lejonet.

Där fick amatörastronomen syn på en märklig, grön fläck stor som en mindre galax omkring 16 000 ljusår från jorden.

Astronomer inspekterade hennes fynd och identifierade senare den gröna fläcken i stjärnbilden Lilla lejonet som ljusekot från en så kallad kvasar.

Objektet är i dag uppkallat efter den nederländska läraren och heter Hanny’s Voorwerp (Hannys objekt).

Så här hittar du stjärnbilden Lilla lejonet

I den här översikten hittar du några av de klarast lysande stjärnorna i stjärnbilden Lilla lejonet. Ljusstyrka mäts i skenbar magnitud, vilket är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Stjärnbilden Lilla lejonet

Praecipua

Alternativt namn: 46 Leonis Minoris
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Praecipua en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 3,83. Praecipua är därmed den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Lilla lejonet.

Färg: Orange/röd
Avstånd till jorden: 94,91 ljusår

1

Beta Leonis Minoris (β)

Alternativt namn: 31 Leonis Minoris
Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan Beta Leonis Minoris en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4,21.

Färg: Vit
Avstånd till jorden: 153,92 ljusår

2

21 Leonis Minoris

Ljusstyrka: Från jorden har stjärnan 21 Leonis Minoris en ljusstyrka – eller så kallad skenbar magnitud – på 4.

Färg: Blå/vit
Avstånd till jorden: 92,1 ljusår

3
© Shutterstock