Lilla hunden - så hittar du stjärnbilden Lilla hunden

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Lilla hunden är en av de minsta av de 88 officiella stjärnbilderna. Lilla hunden går att se från december till mars på norra halvklotet och från november till april på södra halvklotet. Hitta Lilla hunden med vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovanför oss.

Stjärnbilden Lilla hunden på himlen
© Shutterstock

Stjärnbilden Lilla hunden

Stjärnbilden Lilla hunden förknippas vanligtvis med en av jägaren Orions mindre jakthundar. Stjärnbilden består av fyra stjärnor, men endast två av stjärnorna går att se med blotta ögat.

Den starkast lysande stjärnan är Procyon, som betyder "före hunden" på grekiska. Namnet härstammar från att Procyon visar sig på norra stjärnhimlen före stjärnan Sirius. Sirius är himlens starkast lysande stjärna som även kallas för Hundstjärnan eftersom den återfinns i stjärnbilden Stora hunden.

I den grekiska mytologin refererar Lilla hunden till hunden Maera, som är den minsta av guden Orions två jakthundar. Enligt legenden dog hunden Maera av ett brustet hjärta då den insåg att Orion hade blivit dödad. Zeus placerade därför Maera på himlen som en påminnelse om den tragiska händelsen.

I det forntida Egypten representerar stjärnbilden Lilla hunden schakalguden Anubis, som skyddade de döda och deras gravar.

LÄS OCKSÅ: Här är himlens alla stjärnbilder

Det finns inga kända Messierobjekt i stjärnbilden Lilla hunden – däremot finns stjärnhoparna NGC 2459 och NGC 2394 här, liksom spiralgalaxen NGC 2485 samt nebulosan Abell 24.

Lilla hundens största stjärna är nära döden

Lilla hunden är en av de minsta stjärnbilderna och endast två av dess fyra stjärnor går att se med blotta ögat.

Stjärnan Procyon, som lyser starkast av de två stjärnorna, gör dock en hel del väsen av sig.

Procyon påminner i mångt och mycket om vår egen sol och befinner sig endast elva ljusår bort från oss. Det innebär att stjärnan är den åttonde starkast lysande stjärnan på himlen.

Procyon är ett så kallat binärt stjärnsystem som består av en huvudstjärna och en mindre åtföljande stjärna. Huvudstjärnan är den du kan se på himlen, medan följeslagaren, Procyon B, inte går att se med blotta ögat. Procyon B är cirka 15 000 gånger svagare än huvudstjärnan.

Den mindre stjärnan befinner sig “bara” 14,9 astronomiska enheter från huvudstjärnan Procyon. Det motsvarar jordens avstånd till solen multiplicerat med 16.

Astronomer uppskattar att de båda stjärnorna bildades ungefär samtidigt för cirka 1,8 miljarder år sedan, men då var den betydligt mindre stjärnan Procyon B störst av de båda stjärnorna.

Detta vet astronomerna eftersom den stjärnan redan är död, och ju större stjärnor är desto snabbare dör de eftersom de brinner ut snabbare.

Huvudstjärnan Procyon är fortfarande vid liv, men enbart i de yttre delarna. Om ett fåtal miljoner år – ett ögonblick i astronomisk mening – kommer även Procyon brinna ut och bli en död stjärna.

När allt väte i Procyon har brunnit upp kommer stjärnan att växa och bli en så kallad röd jätte. Efter en tid kommer den döda stjärnan kollapsa och förvandlas till en så kallad vit dvärg.

Procyon i stjärnbilden Lilla hunden

Stjärnan Procyon håller på att dö och kommer att förvandlas till en så kallad röd jätte om ett antal miljoner år. När detta sker kommer stjärnan svälla kraftigt och bli betydligt större än vad den är nu. Samtidigt sjunker temperaturen på stjärnans yta vilket gör att den ändrar färg och blir mer rödaktig.

© Shutterstock

Så hittar du stjärnbilden Lilla hunden

I denna översikt hittar du de tydligaste stjärnorna i Lilla hunden.

Stjärnbilden Lilla hunden på himlen

Procyon (α)

Alternativt namn: Alfa Canis Minoris
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Procyon en ljusstyrka - eller en så kallad skenbar magnitud - på 0,4. Procyon är den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Lilla hunden och den åttonde starkast lysande stjärnan på himlen.

Skenbar magnitud är ett astronomiskt klassificeringssystem, som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Procyon är ett så kallat binärt stjärnsystem som består av en huvudstjärna och en mindre åtföljande stjärna.

Färg: Blå
Avstånd till jorden: Elva ljusår

1

Gomeisa (β)

Alternativt namn: Beta Canis Minoris
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Gomeisa en ljusstyrka - eller en så kallad skenbar magnitud - på 2,89.

Skenbar magnitud är ett astronomiskt klassificeringssystem, som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Gomeisa är både större och har en större massa än vår egen sol. För vår sol tar det dock en månad att vrida sig runt sin egen axel medan Gomeisa klarar den turen på en enda dag.

Färg: Blå
Avstånd till jorden: 161,8 ljusår

2
© Shutterstock

Hittar du Polstjärnan? Använd vår guide och hitta den ikoniska stjärnan på natthimlen.