Kräftan - så hittar du stjärnbilden Kräftan

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Kräftan är den 31:a största av de 88 officiella stjärnbilderna. Kräftan kan ses på norra halvklotet på våren och på södra halvklotet på hösten. Hitta Kräftan med hjälp av vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovanför oss.

stjärnbilden kräftan
© Shutterstock

Stjärnbilden Kräftan

Stjärnbilden Kräftan, eller "Cancer" som den heter på latin, är utformad som ett inverterat "Y" och innehåller åtta huvudstjärnor och två Messier-objekt.

Dessutom har metorsvärmen Delta Cancridae sin källa i stjärnbilden.

Enligt grekisk mytologi skulle Kräftan hindra Hercules från att döda sjöormen Hydra när Hercules var tvungen att besegra monstret vilket var ett av hans tolv hjältedåd.

Medan Hercules försökte döda Hydra nöp kräftan honom. Och det var ingen slump att kräftan dök upp vid denna avgörande tidpunkt.

Den hade skickats dit av Zeus hustru Hera, som inte hade förlåtit att Hercules var resultatet av en kärleksaffär mellan Zeus och den jordiska drottningen Alkmene.

Hercules krossade kräftan under sin fot och Hera placerade därefter besten bland stjärnorna som tack för dess lilla bidrag i kampen för att få spaden under Hercules.

Stjärnbilden Kräftan döljer unik jordliknande planet

I augusti 2004 hittade astronomer med hjälp av Hubble-teleskopet den jordliknande exoplaneten 55 Cancri e, som ligger 40 ljusår bort i stjärnbilden Kräftan.

I dag har forskare identifierat över 4 000 exoplaneter, men 55 Cancri sticker ut från mängden.

LÄS OCKSÅ: Här är himlens alla stjärnbilder

Beräkningar av planetens massa och radie har fått astronomer att anta att exoplanetens inre är fyllt med komprimerat kol.

Exoplaneten 55 Cancri e

Illustration av hur exoplaneten 55 Cancri e i stjärnbilden Kräftan kan se ut.

© ESA/Hubble

Det är första gången som vi har lyckats hitta gaser i en planets atmosfär utanför vårt eget solsystem.

Gaserna har observerats genom att låta Hubble-teleskopets Wide Field Camera 3 skanna över planetens åtföljande stjärna – som påminner om vår egen sol – för att skapa så kallade spektrallinjer.

Spektrallinjer fungerar som ett slags fingeravtryck i ljusets våglängder och de kan skvallra om vilka ämnen stjärnor och andra himlakroppar är uppbyggda av.

Analyserna visade att 55 Cancri es atmosfär innehåller stora mängder väte och helium från den nebulosa där den skapades.

Så hittar du stjärnbilden Kräftan

I översikten nedan hittar du några av de tydligaste stjärnorna i stjärnbilden Kräftan.

stjärnbilden kräftan

Asellus Borealis (γ)

Alternativt namn: Gamma Cancri
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Asellus Borealis en ljusstyrka – eller en så kallad skenbar magnitud – på 4,67. Den skenbara storleksklassen är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusa himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Färg: Blå-vit
Avstånd till jorden: 181,3 ljusår

1

Asellus Australis (δ)

Alternativt namn: Delta Cancri
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Asellus Australis en ljusstyrka – eller en så kallad skenbar magnitud – på 3,94. Det är därför den näst ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden.

Den skenbara storleksklassen är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusa himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Färg: Orange-röd
Avstånd till jorden: 130,5 ljusår

2

Acubens (α)

Alternativt namn: Alpha Cancri
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Acubens en ljusstyrka – eller en så kallad skenbar magnitud – på 4,26. Den skenbara storleksklassen är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusa himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Färg: Orange
Avstånd till jorden: 173 ljusår

3

Tarf (β)

Alternativt namn: Beta Cancri
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Altarf en ljusstyrka – eller en så kallad skenbar magnitud – på 3,5. Den skenbara storleksklassen är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusa himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Den tilsyneladende størrelsesklasse er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Färg: Orange
Avstånd till jorden: 290,3 ljusår

4

Tagmine (ζ)

Alternativt namn: Zeta Cancri
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Tagmine en ljusstyrka – eller en så kallad skenbar magnitud – på 4,67. Den skenbara storleksklassen är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusa himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Färg: Orange-röd
Avstånd till jorden: 83,5 ljusår

5
© Shutterstock