Science Photo Library

Kosmiska tvillingar lyser i gult och blått

STJÄRNGUIDE: En blå stjärna och en gyllene jätte med en gigantisk planet som kretsar runt den. Stjärnbilden Tvillingarna döljer några av natthimlens mest fascinerande objekt, och just nu visar de sig från sin bästa sida.

Om Tvillingarna

Precis nu är stjärnbilden Tvillingarna, inklusive dess två starkaste stjärnor Pollux och Castor, synlig på natthimlen.

De två stjärnorna som utgör tvillingarnas huvuden lyser ungefär lika starkt – Pollux något starkare – men dessa stjärnor är lätta att särskilja från varandra då Pollux är gyllene och Castor är blåaktig.

Färgskillnaden beror på stjärnornas olika yttemperatur. Castor är cirka 10 000 grader varmare än Pollux, som bara är 4 500 grader varm. I jämförelse är solens yta 5 500 grader.

©

Bakom fenomenet

Forskarna är särskilt intresserade av Pollux. För det första är den med ett avstånd till solen på 34 ljusår vår närmaste så kallade jättestjärna – en typ av stjärna som är betydligt större och lyser mycket starkare än solen.

För det andra har Pollux en planet som kretsar runt den. Planeten, som heter Thestias (eller Pollux b), är en av de exoplaneter som ligger närmast vårt solsystem.

Den upptäcktes av forskare så sent som 2006. Dessvärre kan du inte ta en närmare titt på planeten, inte ens med ett riktigt bra amatörteleskop.

Guide till Tvillingarna

© Science Photo Library

SÅ GÖR DU

Var och när?

I november är möjligheterna stora för att få syn på stjärnbilden Tvillingarna – särskilt om du befinner dig långt bort från stadens ljus. Leta först upp stjärnbilden Orion med sina karaktäristiska tre bältesstjärnor. Orions vänstra arm sträcker sig mot Tvillingarna, som klockan 22 ligger 15-35 grader över horisonten mot sydöst.

Så fångar du dem på bild

Om du tar en bild av Castor och Pollux med en kamera med normal-objektiv på stativ och exponerar i mellan tio och 30 sekunder kan du se att Pollux är gyllene och Castor blåaktig i färgen.