Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärnbilden Herkules på natthimlen
© Shutterstock
Universum - Stjärnbilder

Herkules - stjärnbilden Herkules

GUIDE TILL STJÄRNBILDERNA: Stjärnbilden Herkules är en av de största stjärnbilderna och kan ses på norra halvklotet från maj till augusti. Hitta Herkules med hjälp av vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovanför oss.

Stjärnbilden Herkules

Herkules är den femte största stjärnbilden på himlen och kan ses både i södra och norra halvklotet.

Stjärnbilden föreställer den gudomliga grekiska hjälten Herkules som knäfaller över draken Ladon som kopplas till stjärnbilden Draken.

Enligt legenden dödade Herkules draken i en av totalt tolv uppgifter som han hade tilldelats för att sona för mordet på sin fru, kungens dotter Megara, och deras två barn.

Om den grekiska hjälten utförde alla uppgifterna skulle han bli odödlig och inlåst i Olympus - de grekiska gudarnas rike.

En av de tolv uppgifterna handlade om att stjäla några gyllene äpplen som Zeus hade fått från sin mamma Hera i bröllopsgåva. Äpplena bevakades av hesperianerna, jätten Atlas döttrar, samt den hemska draken Ladon, som i vissa berättelser hade 100 huvuden.

Enligt myten dödade Herkules Ladon och som belöning för sin tapperhet placerades Herkules därefter på himlen av guden Jupiter.

Herkules stjärnhop får meddelande från jorden om 25 000 år

Messier 13 lyser upp stjärnbilden Herkules som en gigantisk vit kula. Den gigantiska klotformiga stjärnhopen innehåller över 300 000 olika stjärnor och är det starkast lysande i sitt slag som vi kan se på himlen från våra breddgrader.

Messier 13 kallas även för Herkules-hopen och upptäcktes först 1774 av Edwin Hubble. Den imponerande samlingen av stjärnor är dock betydligt äldre. Astronomer uppskattar att den klotformiga stjärnhopen bildades för ungefär 11,65 miljarder år sedan - bara två miljarder år efter universums uppkomst.

Den klotformiga stjärnhopen ligger cirka 500 miljoner ljusår bort i stjärnbilden Herkules. M13:s många stjärnor är tätt packade på ett område som endast är 145 ljusår i diameter. Avstånden mellan dem är därför kort och i hopens centrum kan det finnas 100 stjärnor inom tre ljusår.

Messier 13 - stjernehob i stjernebilledet Herkules

Messier 13 – også kendt som Herkules-hoben – ligger omkring 500 millioner lysår væk i stjernebilledet Herkules. Hoben indeholder bl.a. et væld af unge, stjernedannende spiralgalakser.

© Shutterstock

Ibland hamnar stjärnorna så nära varandra att de kolliderar. Kollisionerna kan bilda nya stjärnor som åtskiljer sig från de gamla stjärnorna genom att vara mer blåaktiga i färgen.

1974 ledde tätheten av stjärnor i Herkuleshopen att astronomer skickade ett radiomeddelande mot hopen. Enligt teorin var möjligheten att kommunicera med någon form av liv större i ett område tätt packat av himlakroppar.

Meddelandet utarbetades bland annat av den ikoniska Nasa-astronomen Carl Sagan och det innehöll en binärt kodad ritning, full av information om jorden såsom vårt system av siffror, en människokropp och de molekyler som utgör dna.

Meddelandet skickades från Arecibo-observatoriet, men det kommer att dröja länge innan vi vet om främmande livsformer har fått det. På grund av det enorma avståndet till den klotformiga stjärnhopen i stjärnbilden Herkules kommer det att ta cirka 25 000 år för meddelandet att nå fram.

Så hittar du stjärnbilden Herkules

1 / 7
1234567
Stjernebilledet Herkules på nattehimlen

I denna översikt hittar du några av de tydligaste stjärnorna i stjärnbilden Herkules.

Du hittar stjärnbilden enklast genom att hitta stjärnmönstret (asterismen) Grundvalen. Grundvalen är ett trapetsformat mönster som bildar Herkules torso. Om du kan hitta Grundvalen kan du även vända blicken något mot höger och se den klotformiga stjärnhopen Messier 13.

© Shutterstock

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj