Andromeda - Så hittar du stjärnbilden Andromeda

GUIDE TILL STJÄRNBILDER: Stjärnbilden Andromeda kan ses året runt, men är tydligast på norra halvklotet i november. På södra halvklotet lyser Andromeda som starkast från oktober till december. Hitta Andromeda med vår stjärnbildsguide och lär dig mer om himlen ovanför oss.

Stjärnbilden Andromeda på natthimlen
© Shutterstock

Stjärnbilden Andromeda

Stjärnbilden Andromeda är den 19 största stjärnbilden på himlen och den är som mest synlig på hösten på norra halvklotet.

Andromeda är uppkallad efter kvinnan med samma namn i grekisk mytologi. Enligt legenden var Andromeda dotter till Kepheus och Kassiopeia, som var kung respektive drottning av Etiopien.

Kassiopeia skröt ständigt om sin vackra dotter Andromeda som hon hävdade var vackrare än havsguden Poseidons döttrar, neriderna.

Skrytet gjorde Poseidon rasande och i ett raserianfall skickade han ett havsmonster mot Etiopien. Andromedas föräldrar sökte hjälp från ett orakel som berättade för dem att de måste offra sin dotter för att släcka Poseidons törst efter hämnd.

Andromeda bands därför fast vid en sten för att ätas av havsmonstret. Lyckligtvis kom den grekiska hjälten Persus till undsättning och räddade Andromeda i sista minuten. Som ett tack för hjältemodet gifte sig Andromeda med Persus, och efter hennes död placerade gudinnan Athena Andromeda på stjärnhimlen för att hylla henne.
.

Andromedagalaxen äter mindre galaxer

I utkanten av stjärnbilden Andromeda - i riktning mot Cassiopeia - ligger galaxen Andromeda som en suddig, oval fläck. Det är den galax som ligger närmast Vintergatan och den enda galaxen som går att se med blotta ögat från jorden.

Andromeda ligger drygt 2,5 miljoner ljusår från vår planet och innehåller upp till 1 000 miljarder stjärnor. Som jämförelse uppskattas Vintergatan "endast" innehålla cirka 200 miljarder stjärnor.

Från södra halvklotet kan man se Andromedas två så kallade satellitgalaxerer, M110 och M32.

Andromeda-galaxen i stjärnbilden Andromeda

I utkanten av stjärnbilden Andromeda ligger galaxen med samma namn som rymmer drygt 1 000 miljarder stjärnor. Enligt forskning från 2019 kommer Andromeda-galaxen att sluka Vintergatan om cirka fem miljarder år.

© Amir H. Abolfath (TWAN)

2019 avslöjade australiensiska forskare att Andromedagalaxen har kannibalistiska tendenser.

Genom att studera rörelserna från en speciell samling stjärnor - så kallade klotformig stjärnhop - fick forskarna inblick i Andromedagalaxens våldsamma förflutna.

Rörelserna i de klotformiga stjärnhoparna visade att Vintergatans storebror åtminstone vid två tillfällen hade slukat material utifrån med flera miljarder års mellanrum.

Enligt forskarna kommer Vintergatan att gå samma öde till mötes inom fyra till fem miljarder år. Vid den tiden kommer vår mindre galax att slukas av den större Andromedagalaxen.

Vi kan dock glädja oss över att vi inte längre existerar här på jorden när den våldsamma händelsen inträffar – redan om cirka en miljard år kommer solen att släppa ut så pass mycket energi att jorden inte längre är beboelig.

Så hittar du stjärnbilden Andromeda

I denna översikt hittar du några av de tydligaste stjärnorna i stjärnbilden Andromeda. Du kan också se var Andromedagalaxen befinner sig i förhållande till konstellationen.

Om du tycker det är svårt att hitta stjärnbilden Andromeda kan du leta upp stjärnbilden Cassiopeia som påminner om bokstaven W och befinner sig ovanför Andromeda på natthimlen.

Stjärnbilden Andromeda på natthimlen

Almach (γ)

Alternativt namn: Gamma Andromedae
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Almach en ljusstyrka - eller en så kallad skenbar magnitud - på 2,26.

Skenbar magnitud är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

1778 upptäckte astronomen Johann Tobias Mayer att Almach i själva verket är en dubbelstjärna.

Färg: Orange
Avstånd till jorden: 390 ljusår

1

Titawin (Ʊ)

Alternativt namn: Upsilon Andromedae
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Titawin en ljusstyrka - eller en så kallad skenbar magnitud - på 4,09.

Skenbar magnitud är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

2010 upptäckte astronomer att det kretsar minst fyra jordliknande planeter runt stjärnan Titawin.

Färg: Gul
Avstånd till jorden: 44 ljusår

2

Mirach (β)

Alternativt namn: Beta Andromedae
Ljusstyrka: Sett från jorden har stjärnan Mirach en ljusstyrka - eller en så kallad skenbar magnitud - på 2,05.

Skenbar magnitud är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Färg: Röd
Avstånd till jorden: 199 ljusår

3

Alpheratz (α)

Alternativt namn: Alpah Andromedae
Ljusstyrka: Alpheratz är den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Andromeda. Sett från jorden har Alpheratz en ljusstyrka - eller en så kallad skenbar magnitud - på 2,07.

Skenbar magnitud är ett astronomiskt klassificeringssystem som anger hur ljusstarka himlakroppar är för blotta ögat från jordens yta.

Färg: Blå
Avstånd till jorden: 97 ljusår.

4

Andromedagalaxen

Alternativt namn: Messier 31
Andromedagalaxen ligger i utkanten av stjärnbilden Andromeda och är en spiralgalax precis som vår egen galax Vintergatan.

Med en avstånd på 2,5 miljoner ljusår från jorden är Andromedagalaxen det mest avlägsna objektet som går att se med blotta ögat på himlen.

5
© Shutterstock