Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärna lyser upp Cassiopeias planeter

De fem starka stjärnorna i stjärnbilden Cassiopeia ritar ett stort W på stjärnhimlen, som gör den lätt att hitta under majs mörka timmar. Den leder dessutom blicken i riktning mot ett område av Vintergatan som är full av anmärkningsvärda stjärnor och exoplaneter, som ligger nära och eventuellt har atmosfär.

NASA/JPL-Caltech

Bakom Cassiopeia

År 1572 upptäckte Tycho Brahe en supernova i stjärnbilden Cassiopeia. Det blev en av grundstenarna i den moderna astronomin, som sedan dess har kartlagt Cassiopeias många planeter.

Av stjärnorna har 14 visat sig vara omgärdade av exoplaneter. En av dem, HD 219134 b, är en stenplanet som kretsar runt sin stjärna inom loppet av tre dygn, är 4,5 gånger mer massiv än jorden och som bara befinner sig 21 ljusår härifrån.

© NASA/JPL-Caltech

Cassiopeja perfekt för teleskop

En stenplanet som kretsar runt Cassiopeja-stjärnan HD 219134 (gul) ger forskarna en utmärkt möjlighet att studera avlägsna planeter.

Planeten HD 219134 b (mörkbrun) är lätt att studera från jorden eftersom den befinner sig nära oss och passerar framför sin stjärna.

Den kan even­tuellt ha en atmosfär men är för nära stjärnan för att hysa liv.

Minst tre andra exoplaneter kretsar runt stjärnan, men HD 219134 b är särskilt intressant eftersom den sedd från jorden passerar framför sin stjärna, HD 219134.

Det gör den lätt att studera. Astronomer tror att denna planet kan ha en atmosfär.

I stjärnbilden finns stjärnan Kappa Cassiopeia, en blå superjätte som lyser 300 000 gånger starkare än solen och med 33 gånger större diameter.

© NASA/JPL-Caltech

Med en relativ hastighet på 4 000 000 km/h jämfört med grannstjärnorna är den på väg ut ur Vintergatan.

När partiklar från dess stjärnvindar kolliderar med interstellär gas ansamlas materia som bildar en chockvåg. Genom ett rymdteleskop syns den som en tolv ljusår lång och 1,8 ljusår bred röd båge.

Guide till stjärnbilden

Stjernehimlen
© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    I maj hittar du Cassiopeia i nord-nordost, 20–30 grader över horisonten. Den framträder tydligast timmarna efter midnatt då den ljusa sommarhimlen stör som minst.

  • SYNLIGHET?

    Upplevelsen av Cassiopeia blir bäst med blotta ögat. Dess storlek på himlen är för stor för att du ska se hela stjärnbilden samtidigt i en kikare. Det är däremot det perfekta motivet för ett foto.

    Du kan använda fotostativ och vidvinkelobjektiv. Med 14-millimeters objektiv, bländaröppning på f/2,8 och exponering i cirka 15 sekunder får du fina bilder av Cassiopeia.

Läs också:

Stjärnor

14 juli: Kolla in Jupiter och dess fyra största månar

9 minuter
Stjärnor

Hela juni: Jättestjärnan avslöjar solens öde

3 minuter
Stjärnor

21 december: Unga jättestjärnor bränner hål i nebulosa

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj