NASA/JPL-Caltech

Stjärna lyser upp Cassiopeias planeter

Den är 33 gånger så stor som solen, lyser 300 000 gånger kraftigare och susar fram på Vintergatan i fyra miljoner kilometer i timmen. Titta mot det stora W på himlen och upplev den snabba jättestjärna.

Bakom Cassiopeia

År 1572 upptäckte Tycho Brahe en supernova i stjärnbilden Cassiopeia. Det blev en av grundstenarna i den moderna astronomin, som sedan dess har kartlagt Cassiopeias många planeter.

Av stjärnorna har 14 visat sig vara omgärdade av exoplaneter. En av dem, HD 219134 b, är en stenplanet som kretsar runt sin stjärna inom loppet av tre dygn, är 4,5 gånger mer massiv än jorden och som bara befinner sig 21 ljusår härifrån.

© NASA/JPL-Caltech

Cassiopeja perfekt för teleskop

En stenplanet som kretsar runt Cassiopeja-stjärnan HD 219134 (gul) ger forskarna en utmärkt möjlighet att studera avlägsna planeter.

Planeten HD 219134 b (mörkbrun) är lätt att studera från jorden eftersom den befinner sig nära oss och passerar framför sin stjärna.

Den kan even­tuellt ha en atmosfär men är för nära stjärnan för att hysa liv.

Minst tre andra exoplaneter kretsar runt stjärnan, men HD 219134 b är särskilt intressant eftersom den sedd från jorden passerar framför sin stjärna, HD 219134.

Det gör den lätt att studera. Astronomer tror att denna planet kan ha en atmosfär.

I stjärnbilden finns stjärnan Kappa Cassiopeia, en blå superjätte som lyser 300 000 gånger starkare än solen och med 33 gånger större diameter.

© NASA/JPL-Caltech

Med en relativ hastighet på 4 000 000 km/h jämfört med grannstjärnorna är den på väg ut ur Vintergatan.

När partiklar från dess stjärnvindar kolliderar med interstellär gas ansamlas materia som bildar en chockvåg. Genom ett rymdteleskop syns den som en tolv ljusår lång och 1,8 ljusår bred röd båge.

Guide till stjärnbilden

©

VAR OCH NÄR?

I maj hittar du Cassiopeia i nord-nordost, 20–30 grader över horisonten. Den framträder tydligast timmarna efter midnatt då den ljusa sommarhimlen stör som minst.

SYNLIGHET?

Upplevelsen av Cassiopeia blir bäst med blotta ögat. Dess storlek på himlen är för stor för att du ska se hela stjärnbilden samtidigt i en kikare. Det är däremot det perfekta motivet för ett foto.

Du kan använda fotostativ och vidvinkelobjektiv. Med 14-millimeters objektiv, bländaröppning på f/2,8 och exponering i cirka 15 sekunder får du fina bilder av Cassiopeia.