Sommarsolen skapar lysande moln på natten

HIMMELGUIDE: I hela juni månad kan du uppleva moln som lyser upp himlen på natten. Förklaringen finns i iskristaller och en midsommarsol som ligger på lur lågt.

Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Ett tunt täcke av iskristaller böljar långsamt över himlen på 80-90 kilometers höjd, cirka tio gånger högre än vanliga moln. De avlägsna molnen befinner sig i gränslandet mellan atmosfärens andra och tredje högsta skikt.

Molnen går att se eftersom solen under en midsommarnatt aldrig befinner sig mer än tio till 15 grader under horisonten. Därifrån träffar solstrålarna de högt liggande molnen underifrån och gör att de lyser upp i mörkret.

Dyker upp vid midnatt

Fenomenet kan uppstå hela sommaren, men i synnerhet i juni då det oftast dyker upp vid midnatt och stannar på himlen hela natten.

2007 skickade Nasa upp AIM-satelliten med syfte att ta en närmare titt på de lysande nattmolnen och därmed få en uppfattning om jordens utsläpp av växthusgaser bidrar till att dessa moln bildas.

Guide till ljusmolnen

GÖR SÅ HÄR

  • Var?

    Lysande moln går att se norrut under klara nätter i juni när solen befinner sig 10-15 grader under horisonten. Molnen ser ut som enkla streck eller fyller hela norra delen av himlen.

  • Fotomöjligheter?

    Om du vill fotografera fenomenet är det bäst att använda en system-kamera med en brännvidd på 70 mm, ISO på 1 600, en slutartid på 0,3 sekunder och bländare på f/2,8.

    Med hjälp av ett stativ kan du få en bildserie av molnen genom att ta bilder med jämna intervaller. Bilderna kan sedan sättas ihop till en ti­me­lapse­-vi­deo som visar molnens rörelser.

Läs också:

Stjärnor

Upplev galaxernas kosmiska kamp

2 minuter
Stjärnor

Forskare upptäcker universums starkaste ämne

1 minut
Stjärnor

Solstormar skapar färgstark ljusshow i atmosfären

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!