Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sommarsolen skapar lysande moln på natten

HIMMELGUIDE: I hela juni månad kan du uppleva moln som lyser upp himlen på natten. Förklaringen finns i iskristaller och en midsommarsol som ligger på lur lågt.

Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Ett tunt täcke av iskristaller böljar långsamt över himlen på 80-90 kilometers höjd, cirka tio gånger högre än vanliga moln. De avlägsna molnen befinner sig i gränslandet mellan atmosfärens andra och tredje högsta skikt.

Molnen går att se eftersom solen under en midsommarnatt aldrig befinner sig mer än tio till 15 grader under horisonten. Därifrån träffar solstrålarna de högt liggande molnen underifrån och gör att de lyser upp i mörkret.

Dyker upp vid midnatt

Fenomenet kan uppstå hela sommaren, men i synnerhet i juni då det oftast dyker upp vid midnatt och stannar på himlen hela natten.

2007 skickade Nasa upp AIM-satelliten med syfte att ta en närmare titt på de lysande nattmolnen och därmed få en uppfattning om jordens utsläpp av växthusgaser bidrar till att dessa moln bildas.

Guide till ljusmolnen

© Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

GÖR SÅ HÄR

  • Var?

    Lysande moln går att se norrut under klara nätter i juni när solen befinner sig 10-15 grader under horisonten. Molnen ser ut som enkla streck eller fyller hela norra delen av himlen.

  • Fotomöjligheter?

    Om du vill fotografera fenomenet är det bäst att använda en system-kamera med en brännvidd på 70 mm, ISO på 1 600, en slutartid på 0,3 sekunder och bländare på f/2,8.

    Med hjälp av ett stativ kan du få en bildserie av molnen genom att ta bilder med jämna intervaller. Bilderna kan sedan sättas ihop till en ti­me­lapse­-vi­deo som visar molnens rörelser.

Läs också:

Kroppen

Ansiktet är ditt starkaste vapen

15 minuter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Människan

RÖSTA: Vilka är de största hoten mot mänskligheten?

10 minuter
Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj