Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Se solsystemets mest avlägsna planet

Den ligger 4,3 miljarder kilometer bort, men just nu har du din bästa chans att få se den. Solsystemets mest ­avlägsna planet, Neptunus, befinner sig i linje med solen och jorden och du kan skymta den med en vanlig kikare, så skynda dig ut i natten och njut av denna sällsynta syn.

Shutterstock & JPL NASA

Om Neptunus

Planeten Neptunus, solsystemets åttonde och yttersta planet, ligger 30 gånger längre bort från solen än vad jorden gör.

Just nu har du goda chanser att se den eftersom planeten ligger i linje med solen och jorden och befinner sig så nära oss den kan komma i år – cirka 4,3 miljarder kilometer härifrån.

Samtidigt är den sida av Neptunus som är vänd mot oss totalt upplyst av solen, vilket gör att planeten lyser ovanligt starkt på himlen.

Neptunus benämns ofta en isgigant, men termen är missvisande. I själva verket består planeten av metall, ett glödhett hav och en stormfull atmosfär.

Bakom fenomenet: Neptuns inre är glödhett

1 / 4
1234
© Shutterstock

Neptunus stora avstånd till solen betyder att ett år på Neptunus – det vill säga den tid det tar planeten att ta ett varv runt solen – motsvarar 165 år på jorden. Det innebär att det bara har gått lite mer än ett år på Neptunus sedan planeten upptäcktes år 1846.

Metan färgar Neptunus blå

För att se Neptunus behöver du åtminstone ha en handkikare. Med ett bra teleskop kan du kanske till och med se planetens blå färg.

Färgen beror främst på metanet i Neptunus atmosfär, men ett annat, ännu okänt, ämne bidrar troligen till färgen. Under atmosfären flyter ett enormt hav, som utgör majoriteten av planetens vikt, och under havet ligger en fast kärna som är 1,2 gånger tyngre än jorden.

Guide till Neptunus

© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    Natten till den 11 september intar Neptunus (i den röda pricken) sin högsta punkt på himlen vid 01-tiden. Då står planeten 25 grader över horisonten i syd. Den är dock synlig redan efter solnedgången.

  • SYNLIGHET?

    Du kan inte se Neptunus med blotta ögat men med en handkikare ser du planeten som en liten, stjärnliknande ljusprick. Med ett teleskop kan du kanske också ana den blå färgen.

    Neptunus är enkel att fotografera om du monterar en kamera på ett teleskop. Men även med ett kraftfullt teleskop kommer planeten troligen att se ut som en blå stjärna på bilderna.

Läs också:

Merkurius

I slutet av januari: Solsystemets lilleputt tronar fram på himlen

3 minuter
Solsystemet

Se solsystemets mest avlägsna planet

2 minuter
Stjärnhimlen i januari
stjärnhimlen

Här är din guide till stjärnhimlen i januari

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj