Om Kusken
Ett smyckeskrin med hundratals gnistrande stjärnor – så beskrivs de öppna stjärnhoparna på bästa sätt. Just nu är möjligheterna extra goda för att få se tre av dem när stjärnbilden Kusken står högt på himlen varje kväll.
Här hittar du stjärnhoparna Messier 36, Messier 37 och Messier 38, som tillsammans bildar en något välvd linje över den stora regelbundna pentagonen som är Kusken.

De tre stjärnhoparna innehåller cirka 660 preliminärt identifierade stjärnor.
Öppna stjärnhopar är samlingar av upp emot hundratals stjärnor som har bildats i samma molekylära gasmoln.
Exempelvis innehåller Messier 37 – som är stjärnhopen längst till vänster – 500 stjärnor, vilket gör den till den klart största och starkast lysande av de tre öppna stjärnhoparna i Kusken.
Messier 36, som är stjärnbildens minsta hop, består av cirka 60 stjärnor.
Guide till Kusken

VAR OCH NÄR?
Stjärnbilden Kusken syns tydligt dagarna runt nymåne den 20 februari. Du hittar Kusken högt på himlen från det att solen gått ned, och under natten rör den sig nedåt på himlen.
SYNLIGHET?
Klockan 23 lyser Kuskens stjärna Capella starkt cirka 55 grader över horisonten i västlig riktning. Hitta den i en kikare, sänk kikaren nedåt vänster
– där hittar du de tre stjärnhoparna.
På grund av Kuskens höga position på himlen kan du med fördel sitta i en stol där du kan stödja armbågarna på stolens armstöd eller mot kroppen så att bilden i kikaren inte rör sig.
Hittar du Polstjärnan? Använd vår guide och hitta den ikoniska stjärnan på natthimlen.