Röd nova intar natthimlen 2022

Vi har, såvitt vi vet, aldrig fått en så bra chans att uppleva en stjärnkollision - en så kallad röd nova - som vi får 2022. Den gigantiska explosionen kommer att vara synlig på himlen under cirka ett halvt år.

Röd nova

En röd nova, 1 800 ljusår bort, kommer att bli synlig om cirka fem år.

© NASA/ESA

En våldsam explosion, ett gigantiskt moln av stoft och en klar röd stjärna som dröjer sig kvar på himlen i upp emot sex månader.

Om astronomen Larry Molnar från Calvin College i USA har rätt kan vi om cirka fem år få uppleva en så kallad röd nova.

Vi behöver varken kikare eller teleskop för att få se det sällsynta fenomenet – ljuset är så starkt att det går att se med blotta ögat.

Titta mot Svanen

En röd nova uppstår när två stjärnor kolliderar. Det skapar en våldsam explosion när den mista av de två stjärnorna slits sönder av den större.

Fenomenet har endast observerats ett antal gånger tidigare men aldrig tidigare har forskarna kunnat förutsäga när det skulle hända.

Larry Molnar gjorde den sällsynta upptäckten när han riktade sitt teleskop mot stjärnan KIC 9832227 i stjärnbilden Svanen. Genom att närstudera den fann han att det finns två stjärnor som kretsar mycket nära varandra.

Rød nova placering

Den röda cirkeln visar var den röda novan befinner sig i Svanen/Cygnus.

© Calvin.edu

Explosionen är kall

Utifrån stjärnans ljus har han räknat fram att de båda stjärnorna befinner sig mycket nära varandra och närmar sig varandra ännu mer. Fler beräkningar har visat att de kommer att sluta som en röd nova i september 2022, plus/minus ett år.

Rød nova atmosfære

Simuleringar visar att de två stjärnorna redan delar atmosfär.

© Calvin.edu

Färgen på en röd nova beror på att explosionen sker vid en relativt låg temperatur, vilket skapar ett rött ljus.

Fenomen som detta är relativt sällsynta och vi har ännu inte kunnat observera en röd nova bara med blotta ögat. De få som har varit synliga tidigare har enbart kunnat observeras med hjälp av teleskop.