Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rester av Halleys komet dundrar in i atmosfären

STJÄRNGUIDE: I maj dundrar ett meteorregn mot jorden i 237 000 km/h. De kosmiska resterna lämnar glödande spår på natthimlen – och festfyrverkeriet kulminerar natten till den 6 maj.

Shutterstock & NASA

Om meteorregnet

Meteorregnet Eta Aquariderna återvänder varje vår i april och maj.

Meteorerna är rester av den så kallade Halleys komet som passerar jorden ungefär vart 75:e år – senast år 1986 och nästa gång 2061.

På sin väg runt i solsystemet efterlämnar kometen stoft som består av is och små ­stenbumlingar. När jorden varje år kolliderar med stoftet brinner de små ­partiklarna upp i atmosfären så att de ser ut som stjärnfall.

© Jesper Grønne

I oktober ger Halleys komet även upphov till meteorregnet Orioniderna.

Eta Aquariderna är kända för den höga hastighet, med vilken de träffar ­atmosfären. Kollisionerna sker i omkring 237 000 km/h.

Den höga hastigheten resulterar i att de ofta efterlämnar ett glödande ljusstreck på himlen som kan dröja sig kvar i åtskilliga sekunder – till och med flera minuter.

Gör så här

© Oliver Larsen

  • VAR OCH NÄR?

    Eta Aquariderna kulminerar natten mellan den 5 och 6 maj, och du ser dem tydligast under timmarna före soluppgången. Meteorregnet bjuder vanligtvis på 10–30 stjärnfall i timmen.

    Meteorernas utgångspunkt ligger mot ost i stjärnbilden Vattumannen (Aquarius), men de kan dyka upp var som helst på himlen. De syns tydligast mot sydost eller syd där himlen är mörkare.

  • SYNLIGHET?

    Om du vill ta bilder ska du ställa kameran på ett stativ och använda ett vidvinkelobjektiv. Ställ in en fristående eller inbyggd intervalltimer så att kameran tar bilder med jämna mellanrum.

Läs också:

Stjärnor

Den 25 mars: Nyupptäckt komet susar förbi jorden

3 minuter
Stjärnor

26 december: Komet visar sig för första och enda gången

2 minuter
Komet

Den 22 april: Komet sköljer över jorden med stjärnfall

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj