Om meteorregnet
Meteorregnet Eta Aquariderna återvänder varje vår i april och maj.
Meteorerna är rester av den så kallade Halleys komet som passerar jorden ungefär vart 75:e år – senast år 1986 och nästa gång 2061.
På sin väg runt i solsystemet efterlämnar kometen stoft som består av is och små stenbumlingar. När jorden varje år kolliderar med stoftet brinner de små partiklarna upp i atmosfären så att de ser ut som stjärnfall.

I oktober ger Halleys komet även upphov till meteorregnet Orioniderna.
Eta Aquariderna är kända för den höga hastighet, med vilken de träffar atmosfären. Kollisionerna sker i omkring 237 000 km/h.
Den höga hastigheten resulterar i att de ofta efterlämnar ett glödande ljusstreck på himlen som kan dröja sig kvar i åtskilliga sekunder – till och med flera minuter.
Gör så här

VAR OCH NÄR?
Eta Aquariderna kulminerar natten mellan den 5 och 6 maj, och du ser dem tydligast under timmarna före soluppgången. Meteorregnet bjuder vanligtvis på 10–30 stjärnfall i timmen.
Meteorernas utgångspunkt ligger mot ost i stjärnbilden Vattumannen (Aquarius), men de kan dyka upp var som helst på himlen. De syns tydligast mot sydost eller syd där himlen är mörkare.
SYNLIGHET?
Om du vill ta bilder ska du ställa kameran på ett stativ och använda ett vidvinkelobjektiv. Ställ in en fristående eller inbyggd intervalltimer så att kameran tar bilder med jämna mellanrum.