Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Betelgeuse

Orions tickande bomb lyser upp i vintermörkret

STJÄRNGUIDE: Superjätten Betelgeuse rör sig hastigt mot en supernova-explosion som kommer förvandla stjärnan till antingen ett svart hål eller en neutronstjärna. Men dessförinnan kommer jätten, vars massa är cirka 21 gånger så stor som solens massa, vara synlig på natthimlen i december.

NASA

Om Betelgeuse

När natten blir mörk i december kan du få se en av himlens starkast lysande stjärnor: Alfa Orionis, även kallad Betelgeuse.

Stjärnan är en så kallad röd superjätte och precis som andra röda jättar har Betelgeuse använt upp vätet i sin kärna och kommer därför snart att brinna upp.

När det sker exploderar stjärnan i en supernovaexplosion och blir synlig på dagen. Faktum är att Betelgeuse redan har börjat krympa – och det snabbt.

På blott 15 år, från 1993 till 2008, minskade superjättens radie med 15 procent och den fortsätter att krympa mot den slutliga explosionen som kommer förvandla Betelgeuse till antingen ett svart hål eller en neutronstjärna.

Den låga bränsletillförseln innebär dessutom att Betelgeuse är kallare än andra stjärnor och därför har ändrat färg över tiden, från vitglödande till röd.

Betelgeuse närmar sig kollaps

Superjätten förbrukar sin energi snabbt och närmar sig en total kollaps där den antingen blir en neutronstjärna eller ett svart hål.

Trots sin framträdande position på himlen vet forskarna fortfarande inte exakt hur stor Betelgeuse är.

Det beror på att stjärnan pulserar och att inga objekt kretsar runt den. Astronomerna uppskattar att dess massa är upp emot 21 gånger större än solens massa.

Guide till Betelgeuse

© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    Om du vill se den röda superjätten är de långa nätterna i december särskilt gynnsamma.

    Vänd blicken mot den sydöstra horisonten och hitta de sex stjärnorna i stjärnbilden Orion. Jätten Betelgeuse är stjärnan överst till vänster (i siktet). Den befinner sig cirka 30 grader över horisonten.

  • SYNBARHET?

    Du kan absolut se Betelgeuse med blotta ögat, men dess rödaktiga färg är lättast att urskilja om du använder en vanlig handkikare – och det blir ännu tydligare med ett teleskop.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj