Om Betelgeuse
Vinterhalvårets mörka nätter innebär stora chanser att njuta av en av himlens starkast lysande stjärnor, Alfa Orionis, även kallad Betelgeuse.
Stjärnan är en så kallad röd superjätte, och precis som andra röda jättar har Betelgeuse förbrukat vätet i sin kärna och kommer därför snart att brinna upp.
När det sker exploderar stjärnan i en supernovaexplosion och blir synlig på dagen. Faktum är att Betelgeuse redan har börjat krympa, och det snabbt.
Mellan 1993 och 2008 minskade superjättens radie med 15 procent, och den fortsätter att krympa mot den slutliga explosionen som kommer att förvandla Betelgeuse till antingen ett svart hål eller en neutron-stjärna.
Betelgeuse närmar sig kollaps
Superjätten förbrukar sin energi snabbt och närmar sig en total kollaps där den antingen blir en neutronstjärna eller ett svart hål.

Åtta miljoner år sedan
Superjätten Betelgeuse föddes då stoft och gas från en nebulosa pressades ihop av gravitationen.

I dag
Betelgeuse är i dag 750 gånger större än solen och kommer att explodera som en supernova inom en miljon år.

Om 7,5 miljarder år
Efter supernovan kommer Betelgeuse att antingen bli en neutronstjärna eller ett svart hål. Vilken vet man dock inte ännu.
Den begränsade bränslemängden innebär dessutom att Betelgeuse är kallare än andra stjärnor, och därför har den med tiden ändrat färg från vitglödande till röd.
Astronomer har svårt att avgöra exakt hur stor Betelgeuse är, dels för att den pulserar, dels för att inga objekt kretsar kring den.
Enligt nya uppskattningar har stjärnan förmodligen en massa som motsvarar mellan 16,5 och 19 gånger solens massa.
Guide till Betelgeuse

VAR OCH NÄR?
I början av månaden klockan 23 kan du se Betelguese cirka 20 grader över den öst-sydöstra horisonten. Under månadens gång rör sig stjärnan 10-15 grader upp mot sydost.
Titta mot den sydöstra horisonten och leta upp de sex stjärnorna i stjärnbilden Orion. Betelgeuse är stjärnan längst upp till vänster, där den bildar en av Orions axlar.
SYNBARHET?
Du kan se Betelgeuse med blotta ögat, men dess rödaktiga färg är lättast att urskilja om du använder en vanlig handkikare – och det blir ännu tydligare med ett teleskop.