Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyupptäckt komet visar sig för första och enda gången

STJÄRNGUIDE: Kometen C/2017 T2 PanSTARRS upptäcktes i oktober 2017. Den 26 december kan du uppleva den för första och enda gången, när den susar förbi jorden. Och allt du behöver är en handkikare.

Shutterstock

Om C/2017 T2 PanSTARRS

Ingen nu levande människa kommer få chansen att återse kometen C/2017 T2 PanSTARRS, som upptäcktes så sent som den 2 oktober 2017.

Precis som de flesta andra kometer härstammar kometen från Kuiper-bältet lite utanför planeternas banor, men kollisioner och planeternas gravitation kan få kometer att byta bana så att de söker sig in mot det inre solsystemet.

Vissa hamnar i en kort bana runt solen och Jupiter, medan andra – som denna komet – får en väldigt avlång bana som med många års mellanrum skickar in kometen nära solen och som i detta fall också förbi jorden.

Kometen kommer så nära jorden att vi i december 2019 kan se den och dess svans enbart genom att använda en handkikare.

Kometen är lättast att se vid nymåne den 26 december, men den lyser starkare under den första delen av 2020 då den närmar sig solen.

Guide til C/2017 T2 PanSTARRS

Ingen nu levande människa kommer få chansen att återse den nyupptäckta kometen C/2017 T2.

© Shutterstock

  • VAR OCH NÄR?

    Den 26 december är det nymåne, det vill säga att himlen är mörk och förhållandena goda för att se kometen. Hitta en mörk plats utan störande ljus från byggnader och trafik.

  • SYNBARHET?

    Kometen befinner sig cirka 75 grader upp på himlen i östlig riktning, nästan rakt upp samt något norr om stjärnan Mirfak. I slutet av december vandrar kometen västerut.

    Rikta kikaren mot öst. Peka den därefter lodrätt uppåt och låt den sedan långsamt glida nedåt samtidigt som du sveper den från sida till sida. Kometen är den lysande, avlånga strukturen i bilden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj