Om C/2017 T2 PanSTARRS
Kometen C/2017 T2 upptäcktes den 2 oktober 2017 och är en mycket sällsynt gäst.
Dess bana är så lång att den inte kommer att passera jorden igen förrän om cirka 829 000 år. Liksom de flesta andra kometer kommer C/2017 T2 från Kuiperbältet, strax utanför planeternas banor.
Kollisioner med andra kometer och gravitationen hos närliggande planeter kan få dem ur kurs och skicka in dem i solsystemet.
En del kometer fångas upp i en kort bana runt solen och Jupiter medan andra, som denna, får en mycket avlång bana som med många års mellanrum skickar in kometen runt solen – och i C/2017 T2:s fall nära jorden.

Bakom fenomenet: Solen förångar kometer
Kometer har två svansar – en av gas och en av damm. De följer inte kometens bana utan består av material som förångas av solenergin.
Solenergi förångar kometernas innehåll och de två svansarna – gas och damm – blåses bort från kometen av solens kraft.
De flesta kometer består av en blandning av is, lite damm, grus och småstenar som kontinuerligt kastas av ytan och bildar kometernas karakteristiska svansar.
C/2017 T2 upptäcktes av teleskopet Pan-STARRS på Hawaii, USA, som har till uppgift att söka efter potentiellt farliga kometer.
Kometen kommer inte att träffa jorden, men ändå komma så nära att den syns mycket tydligt. I mars kommer den att vara så tydlig att vi kan se den och dess gröna svans med hjälp av en vanlig kikare.
Bäst syns kometen i samband med nymåne den 25 mars, då ljuset från månen är minimalt och kometen därför syns tydligare på himlen. Då kan du också se dess långa, gröna svans.
Guide till C/2017 T2 PanSTARRS

Ingen nu levande människa kommer få chansen att återse den nyupptäckta kometen C/2017 T2.
VAR OCH NÄR?
I dagarna runt nymånen den 25 mars är himlen mörk och förhållandena goda för att se kometen. Leta upp en mörk plats utan störande ljus från byggnader eller trafik.
Ungefär klockan 22 ska du titta i nordvästlig riktning cirka 40 grader över horisonten. Där ser du C/2017 T2 en bit norr om stjärnbilden Perseus.
SYNLIGHET?
Om du ställer dig någonstans utan för mycket ljusföroreningar kan du se C/2017 T2 med en kikare. Du kommer också att kunna se kometens svans när den rör sig över himlen.