Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyupptäckt komet susar förbi jorden

STJÄRNGUIDE: Kometen C/2017 T2 kommer från Kuiperbältet, strax utanför planeternas banor, och upptäcktes först i oktober 2017. Kometen har så lång bana att ingen i dag levande person kommer att se den igen när den väl har lämnat teleskopens räckvidd.

Robert Gendler, Subaru Telescope, National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ)

Om C/2017 T2 PanSTARRS

Kometen C/2017 T2 upptäcktes den 2 oktober 2017 och är en mycket sällsynt gäst.

Dess bana är så lång att den inte kommer att passera jorden igen förrän om cirka 829 000 år. Liksom de flesta andra kometer kommer C/2017 T2 från Kuiperbältet, strax utanför planeternas banor.

Kollisioner med andra kometer och gravitationen hos närliggande planeter kan få dem ur kurs och skicka in dem i solsystemet.

En del kometer fångas upp i en kort bana runt solen och Jupiter medan andra, som denna, får en mycket avlång bana som med många års mellanrum skickar in kometen runt solen – och i C/2017 T2:s fall nära jorden.

© Ken ikeda madsen/Shutterstock

Bakom fenomenet: Solen förångar kometer

Kometer har två svansar – en av gas och en av damm. De följer inte kometens bana utan består av material som förångas av solenergin.

Solenergi förångar kometernas innehåll och de två svansarna – gas och damm – blåses bort från kometen av solens kraft.

De flesta kometer består av en blandning av is, lite damm, grus och småstenar som kontinuerligt kastas av ytan och bildar kometernas karakteristiska svansar.

C/2017 T2 upptäcktes av teleskopet Pan-STARRS på Hawaii, USA, som har till uppgift att söka efter potentiellt farliga kometer.

Kometen kommer inte att träffa jorden, men ändå komma så nära att den syns mycket tydligt. I mars kommer den att vara så tydlig att vi kan se den och dess gröna svans med hjälp av en vanlig kikare.

Bäst syns kometen i samband med nymåne den 25 mars, då ljuset från månen är minimalt och kometen därför syns tydligare på himlen. Då kan du också se dess långa, gröna svans.

Guide till C/2017 T2 PanSTARRS

Ingen nu levande människa kommer få chansen att återse den nyupptäckta kometen C/2017 T2.

© Shutterstock

  • VAR OCH NÄR?

    I dagarna runt nymånen den 25 mars är himlen mörk och förhållandena goda för att se kometen. Leta upp en mörk plats utan störande ljus från byggnader eller trafik.

    Ungefär klockan 22 ska du titta i nordvästlig riktning cirka 40 grader över horisonten. Där ser du C/2017 T2 en bit norr om stjärnbilden Perseus.

  • SYNLIGHET?

    Om du ställer dig någonstans utan för mycket ljusföroreningar kan du se C/2017 T2 med en kikare. Du kommer också att kunna se kometens svans när den rör sig över himlen.

Läs också:

Stjärnor

Hela augusti: Enorma röda blixtar skjuter upp från åskmoln

2 minuter
Stjärnor

Den 5 maj: Komet fyller himlen med gnistrande stjärnfall

2 minuter
Stjärnor

26 december: Komet visar sig för första och enda gången

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj