Nasa firar gigantisk explosion

En gigantisk supernova imponerar fortfarande forskarna så här 30 år efter att den upptäcktes. Nasa har därför valt att uppmärksamma explosionen med animationer, filmer och bilder.

Den 24 februari 1987 upptäckte en teleskopoperatör ett mystiskt objekt på himlen: Ett enormt starkt ljus i en avlägsen galax som lyste 100 miljoner gånger starkare än solen.

SN 1987A

Animationen tar dig runt stjärnans rester.

Operatören hade upptäckt en supernova – den gigantiska explosion som uppstår när en stjärna dör.

Sedan dess har astronomer i världen riktat teleskopen mot stjärnornas rester. Speciellt efter att Hubble-teleskopet skickades upp 1990 har fenomenet kunnat närstuderas.

Nasa firar födelsedagen

30 år senare observeras supernovan fortfarande och den skiner alltjämt starkt och matar forskarna med data om stjärndöd och stjärnfödslar.

Därför har Nasa valt att att uppmärksamma jubileet genom att publicera ett antal observationer av supernovan som forskarna har gjort sedan dess.

SN 1987A

I mitten av bilden kan du se supernovan som en klar ring.

Supernovan, med namnet SN 1987A, är enligt Nasa den närmaste supernovan som har observerats på minst 400 år.

En timelapse under 22 år.

Är det ett svart hål?

Den stora ringen som är kvar i dag består av stoft som är upplyst av den ultravioletta strålningen som avgavs vid explosionen. Själva stjärnan delades i två delar som far i var sin riktning genom rummet i 32 miljoner kilometer i timmen.

SN1987A

Bilden är sammansatt av observationer från tre teleskop.

Astronomerna anser att det måste ha uppstått ett svart hål eller en supertung neutronstjärna där explosionen inträffade.

Men än så länge är dagens teknik inte tillräckligt bra för att bevisa deras tes.