Shutterstock
Månen og uranus

Måne och isjätte möts i vintermörkret

Den 7 februari 2022: De är miljardtals mil ifrån varandra. Men i kväll möts månen och Uranus på stjärnhimlen.

Den 7 februari är chanserna goda för att få syn på den stora isjätten Uranus – solsystemets tredje största och näst yttersta planet.

Denna kväll befinner sig månen och Uranus väldigt nära varandra på himlen, och därför kan du använda månen som en guide för att visa dig vägen till den avlägsna planeten.

Du kan se Uranus med en vanlig kikare, och om himlen är klar och mörk kan du till och med se den med blotta ögat.

Avståndet från oss till månen denna kväll är 395 000 kilometer medan Uranus befinner sig hela 2,97 miljarder kilometer bort.

Trots att planetens diameter är nästan 15 gånger större än månens diameter tar månen alltså upp betydligt mer plats på himlen.

Uranus har själv 27 månar utöver sina 13 tunna ringar - inga av dessa syns dock med vanlig kikare.

Guide till isjätten

Stjernekort

Klockan 21.33 syns månen och Uranus cirka 35 grader över den sydvästra horisonten.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

SÅ GÖR DU

VAR OCH NÄR?

Den 7 februari klockan 21.33 står Uranus och månen näravarandra på himlen. Månen är halvt upplyst av solen, och du hittar den cirka en tredjedel upp på himlen i sydväst.

SYNLIGHET

Använd en vanlig kikare, och stöd den mot exempelvis ett träd så att bilden inte blir skakig. Fokusera först på månen och njut av detaljerna – särskilt vid gränsen till dess mörka sida.

Med utgångspunkt i månen flyttar du sedan kikarens synfält lite uppåt till höger, cirka tre gånger månens diameter. Där hittar du Uranus som påminner om en något diffus stjärna.