Kollision mellan neutronstjärnor försätter astronomer i extas
För första gången någonsin har astronomer världen över observerat det alla har hoppats på att få se – en så kraftig kollision mellan två neutronstjärnor att våldsamma skakningar böljat genom hela universum. Offentliggörandet markerar en ny era för astronomin, tror experter.

Grafisk återgivning av kollisionen mellan två superkompakta neutronstjärnor nära ljusets hastighet.
Den viktigaste observationen någonsin i astronomins försök att förstå Big Bang.
Så stor är den upptäckt ESO (European Southern Observatory) och fler än 70 observatorier jorden runt simultant offentliggjorde sent i går kväll:
Observationen av gravitationsvågor och ljus från en kataklysmisk kollision mellan två supermassiva neutronstjärnor 130 miljoner ljusår bort.
Alla sensorer slog i taket
De första gravitationsvågorna träffade jorden den 17 augusti, då de uppfattades av LIGO, The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, och inom loppet av ett par minuter reagerade varenda astronomisk sensor över hela världen.
Tusentals astronomer på observatorier världen över sprang till sina teleskop i hopp om att få en glimt av det alla har hoppats få observera sedan bekräftelsen av Einsteins gravitationsvågor – en kollision mellan två neutronstjärnor.
Och det var precis vad de fick se.
Explosion skakade universum
Neutronstjärnor är de superkompakta resterna av exploderade stjärnor som dundrar genom universum i en hastighet nära ljusets, med en massa som är större än vår egen sols trots att de inte är större än en mindre asteorid.
Krocken, en kilonova, som inträffade 130 miljoner ljusår bort var så kraftig att den har skickat skakningar genom stora delar av universum och en skur av gravitationsvågor bullrade genom stjärnsystem i alla riktningar.