Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neutronstjärnor kolliderar

Grafisk återgivning av kollisionen mellan två superkompakta neutronstjärnor nära ljusets hastighet.

© Robin Dienel; Carnegie Institution for Science
Universum - Stjärnor

Kollision mellan neutronstjärnor försätter astronomer i extas

För första gången någonsin har astronomer världen över observerat det alla har hoppats på att få se – en så kraftig kollision mellan två neutronstjärnor att våldsamma skakningar böljat genom hela universum. Offentliggörandet markerar en ny era för astronomin, tror experter.

Den viktigaste observationen någonsin i astronomins försök att förstå Big Bang.

Så stor är den upptäckt ESO (European Southern Observatory) och fler än 70 observatorier jorden runt simultant offentliggjorde sent i går kväll:

Observationen av gravitationsvågor och ljus från en kataklysmisk kollision mellan två supermassiva neutronstjärnor 130 miljoner ljusår bort.

Alla sensorer slog i taket

De första gravitationsvågorna träffade jorden den 17 augusti, då de uppfattades av LIGO, The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, och inom loppet av ett par minuter reagerade varenda astronomisk sensor över hela världen.

Tusentals astronomer på observatorier världen över sprang till sina teleskop i hopp om att få en glimt av det alla har hoppats få observera sedan bekräftelsen av Einsteins gravitationsvågor – en kollision mellan två neutronstjärnor.

Och det var precis vad de fick se.

Explosion skakade universum

Neutronstjärnor är de superkompakta resterna av exploderade stjärnor som dundrar genom universum i en hastighet nära ljusets, med en massa som är större än vår egen sols trots att de inte är större än en mindre asteorid.

Krocken, en kilonova, som inträffade 130 miljoner ljusår bort var så kraftig att den har skickat skakningar genom stora delar av universum och en skur av gravitationsvågor bullrade genom stjärnsystem i alla riktningar.

Kilonovan syns på den vänstra bilden – till vänster ovanför den kraftigt lysande stjärnan.

© National Optical Astronomy Observatory

En tsunami av vågor genom rymden

Vid fyra tidigare tillfällen har astronomer observerat vågor i rymden efter kollisioner mellan svarta hål, men att observera två neutronstjärnor kollidera – och den massiva explosion som följer – är av en helt annan kaliber.

LIGO:s registrering av gravitationsvågorna från händelsen varade till exempel i cirka 100 sekunder, vilket kan jämföras med tidigare vågor från kollisioner mellan svarta hål som bara har varit i bråkdelen av en sekund.

"Det är fantastiskt. Universums största fyrverkerishow", säger David Reitze från California Institute of Technology och ledare på LIGO.

Vitalt bevis i jakten på Big Bang

Orsaken är att alla tunga grundämnen i universum som guld, silver och uran i teorin måste komma från just kollisioner med våldsam kraft mellan två massiva stjärnor som neutronstjärnor – och nu är det mer än en teori.

Astronomerna kan konstatera att kollisionen bland annat har skapat ett moln av guld många gånger tyngre än jorden.

"Nu har vi bevisen", säger astronomen Vicky Kalogera från Northwestern University, som är en av fler än 4 000 astronomer som i måndags presenterade den revolutionerande upptäckten – bland annat i rapporten Observation of Gravitational Waves from a Binary Neutron Star Inspiral.

Astronomin revolutionerad på bara två år

Upptäckten av gravitationsvågor 2015 gav i år tre amerikanska forskare vid LIGO Nobelpriset i fysik, och bekräftelsen av gravitationsvågorna, som Albert Einstein förutspådde redan 1915, har varit ett kvantsprång i förståelsen av Big Bang.

En viktig del av teorierna om Big Bang är de enorma energimängder som krävs för att skapa universums tunga grundämnen – i och med observationen av de två neutronstjärnornas dramatiska hädanfärd har astronomerna plötsligt kommit ljusår närmare att avkoda själva universums början.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj