Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan solsystemer have to stjerner? sv

Ett solsystem där planeterna kretsar runt två stjärnor låter som rena rama science fiction. Men enligt uppgift ska det finnas dubbelstjärnor. Stämmer det?

Nasa/ESA/Centre de Données astronomiques de Strasbour

Långt ifrån alla stjärnor färdas ensamma genom rymden. Minst hälften rör sig i par med en medföljande stjärna och tillhör ett system med två eller flera stjärnor, som gravitationen håller kvar i fasta banor omkring en gemensam tyngdpunkt.

Inom endast 20 ljusår från solen finns det 16 dubbelstjärnor och tre tredubbelstjärnor. Solens närmaste granne, Alfa Centauri, är exempelvis ett system med tre stjärnor – de båda stjärnorna Alfa Centauri A och B i en bana nära varandra samt en mer avlägsen och svagare Proxima Centauri.

Dubbelstjärnor bildas i samma gas- och stoftmoln. Därför består de av exakt samma grundämnen och är lika gamla.

Några gånger föds de dock med olika massa, och det gör att de utvecklas annorlunda och inte lever lika länge. Stjärnan med störst massa dör först.

Solens tvilling lever fortfarande

Några forskare antar till och med att alla stjärnor, inklusive vår egen sol, en gång föddes som dubbelstjärnor. Solens hypotetiska tvilling med namnet Nemesis har för flera miljarder år sedan kommit in i en bana som har fört den långt ut ur solsystemet.

Enligt forskarna finns Nemesis emellertid kanske fortfarande i Vintergatan. Tvillingen är sannolikt en så kallad brun dvärg, det vill säga en liten och kall stjärna, som aldrig blir varm nog för att starta en fusionsreaktion.

Tre metoder fångar dubbelstjärnor

Dubbelstjärnor kretsar runt samma tyngdpunkt, men ofta är bara en stjärna synlig. Därför använder astronomerna flera metoder för att upptäcka paren.

1. Astrometriska dubbelstjärnor

© NASA

Några dubbelstjärnsystem upptäcks på grund av oregelbundenheter i den kraftigaste stjärnans rörelser. Ett exempel är Sirius och Sirius B i stjärnbilden Stora hunden.

2. Förmörkande dubbelstjärnor

© Centre de Données astronomiques de Strasbourg

Andra gånger skymmer två stjärnors banor varandra. Ett exempel är Algol A i stjärnbilden Perseus, vars ljusstyrka tydligt avtar till en tredjedel var tredje dag.

3. Spektroskopiska dubbelstjärnor

© ESA

Två mycket närbelägna stjärnor måste ofta påvisas med ett spektroskop, som analyserar ljuset från dem. Castor i stjärnbilden Tvillingarna avslöjades med den metoden.

Läs också:

Stjärnor

Mitten av augusti: Vintergatans kärna lyser upp natthimlen

2 minuter
Stjärnor

Hela maj: Kom nära inpå Karlavagnens sexdubbla stjärna

2 minuter
Stjärnor

September: Gåtfull stjärna blinkar på natthimlen

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj