Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Stjärnor

Kan man få en stjärna uppkallad efter sig?

Det finns en del privata företag, som står redo att uppkalla en stjärna på himlen efter privatpersoner mot att dessa erlägger en summa pengar för detta erbjudande. Dessa pengar är dock riktigt dåligt investerade, för det finns bara en officiell organisation vars beslut har någon betydelse i samband med namngivning av himlakroppar. Det är den Internationella Astronomiska Unionen (IAU), som har beslutat att stjärnor såväl som stjärnhopar och galaxer bara har katalognummer och positioner på himlen.

Vissa starka stjärnor bär dock antika arabiska namn, och vissa har döpts i nyare tid, till exempel de båda huvudstjärnorna i stjärnbilden Delfinen. De heter Sualocin och Rotanev och har döpts efter en viss Nicolaus Venator. Begränsningen gäller dock inte i vårt eget solsystem. Är man den förste som upptäcker en ny himlakropp, och dess status för övrigt kan bekräftas, kan man inom mycket vida ramar tilldela objektet, som till exempel kan vara en asteroid, ett namn man väljer själv. Det är alltså en god idé att börja studera astronomi, om man vill få en namne på himlen.

Läs mer om hur stjärnor uppstår.

Läs också:

Stjärnor

Hela januari: Stjärnorna blinkar i färg

3 minuter
Stjärnor

Stämmer det verkligen att stjärnorna blinkar?

3 minuter
Stjärnor

Hela maj: Kom nära inpå Karlavagnens sexdubbla stjärna

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj