Shutterstock
Jättestjärna

Jättestjärna avslöjar solens öde

Hela maj 2022: Jättestjärnan Arcturus lyser mer än 100 gånger kraftigare än solen och dess diameter är 25 gånger större. Men den röda jätten röjer hemligheten om vår egen dystra framtid.

Om Arcturus

Arcturus lyser drygt 100 gånger starkare än solen och är den starkast lysande stjärnan på det norra himlavalvet. Stjärnan är synlig i juni då solen lyser upp himlen hela natten.

Trots att Arcturus diameter är 25 gånger större och dess yta är tusentals grader kallare så har de två stjärnorna mycket gemensamt.

Arcturus avslöjar hur solen kommer att se ut om mellan fyra och fem miljarder år. Då har solen, precis som Arcturus, använt upp sitt väte i kärnan och börjat fusionera tyngre grundämnen.

Bakom fenomenet: Jättar skapar tunga ämnen

Solen kommer att växa sig större än Arcturus och bilda syre i sin kärna innan den kollapsar. Andra stjärnor kan fortsätta att växa och bilda ännu tyngre ämnen.

I början av en stjärnas liv smälter det lättaste grundämnet väte ihop till helium i stjärnans kärna.

Sedan blir stjärnan en röd jätte och bildar bland annat syre i kärnan. Stjärnor som solen kommer därefter kollapsa och dö.

Stjärnor som är minst tio gånger tyngre än solen blir röda superjättar som bland annat bildar natrium.

De stora stjärnorna växer vidare och skapar nu tunga grundämnen som järn och nickel i sina kärnor.

Tunga stjärnor exploderar till sist i supernovor. I processen bildas de grundämnen som är tyngre än nickel.

Samtidigt kommer solen växa upp emot 100 gånger sin ursprungliga diameter och temperaturen i dess kärna kommer att stiga från 15 miljoner grader till 100 miljoner grader.

Arcturus ger oss en inblick i solsystemets framtid. Den stora stjärnan håller dock långsamt på att försvinna i mörkret.

Om blott 4 000 år blir Arcturus gradvis mindre synlig från jorden eftersom dess bana är vinkelrät mot spiralarmarna i vår galax och därmed också mot jordens bana.

Med en hastighet på 122 km/s i förhållande till jorden kommer Arcturus att ha försvunnit helt för oss om några miljoner år.

Guide till Arcturus

© Stellarium

Var och när?

Du kan hitta Arcturus genom att följa en linje som förlänger vagnstången i stjärnbilden Karlavagnen en bit nedåt till vänster på himlen. Använd en ­handkikare om den är svår att upptäcka.

Synlighet?

Arcturus befinner sig mitt på himlen, cirka 45 grader över horisonten eller lägre (beroende på var du står). Karlavagnen är i väster, Arcturus mot sydväst.

Du får den bästa visuella upplevelsen timmen efter midnatt då den ljusa sommarhimlen är som mörkast. Det är lättast att se Arcturus i början av juni då månens ljus inte stör.