Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärnor - Hur uppstår stjärnor?

Hur uppstår stjärnor?

Stjärnor dör ofta i stora explosioner. Men hur bildas de?

Nya stjärnor bildas av så kallad interstellär materia, det vill säga gas och stoft mellan stjärnorna. Processen börjar, när det lokalt uppstår en större täthet än på andra ställen.

På grund av den ökade tyngdkraften från det här området kommer detta att dra till sig ännu mer stoft, så att området ökar sin täthet ännu mer.

Stjärnor sänder ut värme

Det är i princip en skenade process, men den bromsas av de inre tryckkrafter som byggs upp i takt med den växande tätheten. Större täthet ger nämligen både högre temperatur och större tryck.

Den höga temperaturen betyder även att den så kallade protostjärnan skickar ut strålning, företrädesvis infrarött ljus, men trots det kommer dess temperatur att fortsätta att öka och alltmer strålning kommer att sändas ut.

I denna fas rör det sig alltså om två skenande processer som sker samtidigt; dels sammandragningen till följd av tyngdkraften, dels energiförlusten från stjärnans yta.

Fusion ger stjärnor stjärnstatus

Kapplöpningen slutar när temperaturen i stjärnans centralområde har blivit så hög att kärnreaktioner kan sätta igång. Med hjälp av fusionsprocesser omvandlas väte till helium och senare till ännu tyngre grundämnen.

Fusionen är en så effektiv energikälla att en stjärna av solens storlek kan lysa i tio miljarder år utan att nämnvärt ändra struktur.

Själva födelsen som stjärna markeras av det ögonblick då fusionsprocesserna påbörjas. Då ökar stjärnan sin ljusstyrka kraftigt, och det kan medföra att solvind i form av strålning blåser bort gas och stoft så att stjärnan plötsligt kan beskådas av alla.

Stora stjärnor förundrar forskarna

Universum innehåller jättestjärnor, det vill säga stjärnor som har en 100 gånger tyngre massa än solen. De borde egentligen inte kunna uppstå och därför ska forskarna nu undersöka fenomenet närmare:

Utforska de djupaste haven och de mest avlägsna galaxerna

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också:

Stjärnor

14 juli: Kolla in Jupiter och dess fyra största månar

9 minuter
Stjärnor

Hela januari: Stjärnorna blinkar i färg

3 minuter
Stjärnor

Stämmer det verkligen att stjärnorna blinkar?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj