Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Stjärnor

Hur kan vi veta om stjärnorna fortfarande existerar?

Ljuset från stjärnor och galaxer kan ta tusentals eller miljoner år på sig för att nå jorden, så hur vet vi egentligen om ljuskällorna fortfarande finns?

Vi ser aldrig universum som det ”ser ut” idag. Även vår närmaste granne månen ser vi som den såg ut för lite mer än en sekund sedan.

Att astronomer trots det tar lugnt på problemet beror på att de vet att stjärnor är stora gasklot, som omvandlar väte till helium. Utifrån försök och teori vet man hur långsamt denna process fortskrider. Mycket få stjärnor hinner därför ändra utseende på så kort tid som ett par tusen år, som är den tid det tar ljuset från de mest avlägsna stjärnorna att nå jorden. Alla stjärnor i Vintergatan befinner sig nämligen mindre än 100000 ljusår från solen, och de starkaste stjärnorna på himlen är ”bara” cirka 50 ljusår bort.

Läs mer om hur stjärnor uppstår.

Sannolikheten talar alltså för att stjärnhimlen fortfarande ”ser ut” som den gör i detta ögonblick. Galaxerna är mycket längre bort än stjärnorna, men man kan likväl mycket väl utgå ifrån att de närmaste galaxerna ser ut som de uppenbarar sig för oss – galaxer förändras nämligen ännu långsammare än stjärnor.

De mest avlägsna, synliga galaxerna, som befinner sig mer än en miljard ljusår bort, kan dock ha förändrats så markant att vi inte skulle känna igen dem, om vi kunde se dem i det tillstånd de befinner sig i just nu. Galaxer kan existera i många miljarder år, så även om fjärran galaxer har förändrat sitt utseende, kan vi räkna med att de fortfarande existerar.

Läs också:

Stjärnor

14 juli: Kolla in Jupiter och dess fyra största månar

9 minuter
Stjärnor

Den 21 juni: Tusentals stjärnor klumpar ihop sig

2 minuter
Stjärnor

Hela januari: Stjärnorna blinkar i färg

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj