Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Universum - Stjärnor

Hur kan neutronstjärnor lysa?

En neutronstjärna består av mycket tätt packade neutroner, som inte borde kunna lysa eller utsända strålning. Hur går det till?

Neutronstjärnor är små stjärnor med en diameter på endast omkring 20 kilometer. I gengäld har de en massa som är helt enorm. En tesked av en neutronstjärna skulle här på jorden väga en miljard ton. Det beror på att neutronstjärnor består av neutroner som är extremt tätt packade. Det finns dock ett problem, för ett klot av tättpackade neutroner kan inte lysa eller sända ut strålning. Trots det har Hubbleteleskopet sett neutronstjärnor, och många neutronstjärnor är mycket kraftiga radiokällor. Förklaringen är att strålningen inte kommer från neutronstjärnans yta utan i stället från en atmosfär av gaser – troligen mest väte. Atmosfären runt en neutronstjärna är högst besynnerlig. De flesta neutronstjärnor har ett oerhört starkt magnetfält, som styr atmosfären fullständigt. Protoner och elektroner från vätet virvlar runt i magnetfältet och sänder därmed ut en stark strålning som kallas synkrotronstrålning. Vid de magnetiska polerna kan vätet träffa neutronstjärnans yta med enorm fart, och det ger en hög temperatur på miljontals grader. Det är här ”ytstrålningen” har sitt ursprung: två intensivt lysande fläckar vid de magnetiska polerna, varifrån det sänds ut strålning av alla frekvenser, allt från gammastrålning och upp till synligt ljus. Nästan all strålning sänds ut i två käglor från varsin magnetpol, och endast om en av dessa käglor pekar mot jorden kan vi ta emot den pulserande strålningen. I dessa fall talar vi om en pulsar, men då en neutronstjärnas strålningskägla kan peka i alla möjliga riktningar, finns det många neutronstjärnor som vi inte kan observera från jorden.

Läs också:

Stjärnor

Vad är en neutronstjärna?

0 minuter
Stjärnor

Forskare upptäcker universums starkaste ämne

3 minuter
Neutronstjärnor kolliderar
Stjärnor

Kollision mellan neutronstjärnor försätter astronomer i extas

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj