Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hitta Jupiter och dess fyra största månar

MÅNGUIDE: Juni innebär unika möjligheter för att studera solsystemets största planet, Jupiter. Just nu är planeten nämligen som närmast oss i sin bana runt solen. Har vi tur och får flera klara nätter i rad går det att i en handkikare se hur de fyra största månarna kretsar runt planeten.

Shutterstock

Solen, jorden och Jupiter ligger just nu på en rak linje så att solen och Jupiter befinner sig på varsin sida om oss. Fenomenet kallas opposition och innebär två fördelar när vi studerar planeten:

För det första är avståndet mellan jorden och Jupiter minimalt – för det andra är planeten synlig för oss hela natten.

79 månar ligger i omlopp runt Jupiter. Den största, Ganymedes, är solsystemets största måne och större än planeten Merkurius.

Jupiter är den största och tyngsta planeten i vårt solsystem. Den väger mer än dubbelt så mycket som sol­systemets övriga planeter ihop. Men inte nog med det – Jupiter är den planet i solsystemet som har flest månar.

Faktum är att astronomerna fortsätter att hitta nya månar – de hittade 15 år 2015, två år 2016 och tio år 2018 – och nu finns det 79 kända månar.

Stora månar går att se med handkikare

De nyupptäckta månarna är dock så små att de endast går att se med hjälp av starka teleskop.

Å andra sidan är de fyra största månarna – Io, Europa, Ganymedes och Callisto – så pass stora att vi kan studera dem med hjälp av en vanlig handkikare. De upptäcktes av Galileo Galilei 1610 och kallas därför för de galileiska månarna.

Ytan på Jupiter-månen Io är ärrad av massvis av vulkaner. Månen är det mest vulkaniskt aktiva klotet i solsystemet och vulkanerna spyr ut sin materia mer än 400 kilometer i världsrymden.

© NASA

Om du studerar Jupiter under flera nätter kan du se hur de fyra månarna dansar runt planeten. Ibland försvinner en eller flera av månarna eftersom de passerar in bakom Jupiter eller för att de försvinner i planetens ljus.

Guide till Jupiters månar

Klockan 01:00 natten till den 11 juni syns Jupiter cirka 10 grader över den södra horisonten. Du kan se månarna med en handkikare till vänster och höger om planeten.

© Stellarium

  • När?

    Jupiter och dess fyra största månar går att se från omkring midnatt till klockan 02 större delen av juni, men de lyser som starkast natten mellan den 10 och 11 juni då Jupiter står i opposition.

  • Var?

    Den 10 juni klockan 01 hittar du Jupiter lågt över horisonten mot syd. Månarna Ganymedes och Europa syns till vänster om Jupiter. Io och Callisto befinner sig till höger om planeten.

  • Hur?

    Jupiter är lätt att se med blotta ögat – den lyser starkare än stjärnorna på himlen. För att se månarna behöver du använda en vanlig kikare och stötta arm-bågarna mot något så att bilden inte blir skakig.

Läs också:

Jupiter_solar system theme
Solsystemet

Jupiter: Solsystemets jätte

3 minuter
Stjärnor

26 december: Komet visar sig för första och enda gången

2 minuter
Stjärnbilden Cassiopeja
Stjärnbilder

Cassiopeja – Se hur du hittar stjärnbilden här

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj