Shutterstock

I natt: Se Jupiter och dess fyra största månar

Just nu ligger solen, jorden och Jupiter i linje med varandra, vilket ger dig en enastående möjlighet att se solsystemets största planet – och dess månar.

Solen, jorden och Jupiter ligger just nu i en rak linje, vilket innebär att solen och Jupiter är på var sin sida om oss.

Fenomenet kallas opposition, vilket ger två fördelar när vi studerar planeten: För det första är avståndet mellan jorden och Jupiter minimalt – för det andra är planeten synlig under hela natten.

Jupiter är den största och tyngsta planeten i vårt solsystem. Dess massa är dubbelt så stor som solsystemets övriga planeter tillsammans.

Dessutom är Jupiter med sina 95 månar den planet i solsystemet som har näst flest månar, bara slagen av Saturnus med 145 månar

De nyupptäckta månarna är dock så små att de endast går att se med hjälp av starka teleskop.

Jupiters fyra största månar – Io, Europa, Ganymedes och Callisto – är så stora att du kan se dem med en vanlig kikare.

Om du följer Jupiter under flera nätter i sträck kan du se de fyra månarna dansa runt planeten.

© NASA

Bakom fenomenet: Månarna förflyttar sig snabbt

Jupiters fyra största månar (Io, Europa, Ganymedes och Callisto) kretsar runt planeten med så hög hastighet att du kan se dem förflytta sig dag för dag. Varje linje illustrerar ett nytt dygn.

GUIDE TILL FENOMENET

Jupiter
© Jesper Grønne

Gör så här

När?

Jupiter och dess fyra största månar syns hela natten under större delen av november, men de lyser som starkast natten mellan den 2 och 3 november, då Jupiter står i opposition.

Var?

Vid midnatt efter den 2 november ser du Jupiter 40 grader över horisonten mot söder. Månarna Ganymedes, Europa och Io syns till vänster om planeten och Callisto till höger.

Hur?

Det är lätt att få syn på Jupiter med blotta ögat – den lyser starkare än stjärnorna på himlen. För att se månarna kan du använda en kikare och ha stöd för armbågarna för att få en bild utan skakningar.