Shutterstock

Himlens starkaste stjärnor bildar lysande triangel

Hela sommaren: Deneb, Altair och Vega är tre av de starkast lysande stjärnorna på natthimlen. Kom nära de tre jättarna när de bildar en spektakulär triangel på himlen.

Om Sommartriangeln

Under sommarmånaderna kan tre av himlens starkaste stjärnor – Vega, Altair och Deneb – ses högt upp på himlen i en tydlig triangel, den så kallade Sommartriangeln.

Trots namnet är den även synlig under vinterhalvåret, men då befinner sig stjärnorna närmare horisonten och därmed är triangeln inte lika lätt att få syn på.

De tre stjärnorna bildar tillsammans en nästan liksidig triangel. Triangelns översta punkt är stjärnan Deneb, dess mittersta punkt till höger är stjärnan Vega och den nedersta punkten i triangeln är stjärnan Altair.

© Jesper Grønne

Stjärnorna hör till olika konstellationer

Mönster på stjärnhimlen som Sommartriangeln och Karlavagnen kallas asterismer och är inte stjärnbilder.

Asterismer är – till skillnad från stjärnbilder – sammansatta av objekt som har flera tusen ljusår mellan varandra men ser ut att ligga nära varandra.

De tre stjärnorna i Sommartriangeln ligger faktiskt i var sin stjärnbild. Tidigare var Sommartriangeln ett viktigt redskap för både fartyg och flygplan som navigerade efter den på nätterna.

Guide till Sommartriangeln

sommartriangel, stjärnor, konstellation
© Jesper Grønne

VAR OCH NÄR?

Sommartriangeln är synlig hela juli, och de tre stjärnorna lyser så pass starkt att du kan se dem med blotta ögat – även från en plats med höga ljusföroreningar, som exempelvis en stad.

SYNLIGHED?

Titta mot sydost vid midnatt för att se Sommartriangeln. De tre stjärnorna återfinns cirka 30-80 grader över horisonten och är de starkaste stjärnorna i stjärnbilderna Svanen, Lyran och Örnen.

Om du vill ta en bild av Sommar­triangeln ska du använda ett vidvinkelobjektiv eller ta flera överlappande bilder som senare kan sättas ihop till en stor stjärnmosaik.