SHUTTERSTOCK

Himlens starkast lysande stjärna levererar färgrik ljusshow

Den lyser 25 gånger starkare än solen och just nu kan du se den på himlen. Gå ut i mörkret och upplev dess gnistrande färgspel.

Om Sirius:

Sirius, som hittas i stjärnbilden Stora hunden, är den tydligaste av alla stjärnor på himlen. Den kallas också för Hundstjärnan och var på grund av sin ljusstyrka tidigare även ett viktigt navigationsverktyg för sjömän.

Att Sirius lyser så klart beror inte bara på att den lyser 25 gånger starkare än solen utan också – i synnerhet – på att den bara ligger 8,6 ljusår bort och därför är en av våra närmaste stjärnor.

Sirius A (mitten) är en klarblå stjärna medan dess följeslagare, Sirius B (nere till vänster), är en svag vit dvärgstjärna.

© NASA

Stjärnan har en ljusstyrka (magnitud) på -1,46 och lyser därmed starkare än Saturnus. Inom 60 000 år kommer Sirius lysa ännu starkare då den rör sig närmare solsystemet.

Trots att Sirius bara ser ut som en stjärna har den faktiskt en följeslagare: Den betydligt mindre och svagt lysande Sirius B som är en vit dvärg som kretsar runt Sirius A.

Guide till Sirius:

©

VAR OCH NÄR?

Stjärnan står lågt på himlen på kvällen mellan klockan 19 och 23 i februari. Den låga positionen gör att ljuset påverkas av den långa vägen genom atmosfären och skapar ett vackert färgspel.

Hitta en plats med fri sikt mot söder. Rör sedan blicken långsamt uppåt från horisonten så kan du se Sirius som en kraftigt lysande fläck cirka 10-20 grader över horisonten.

SYNLIGHET?

Med hjälp av en handkikare kan du se färgspelet tydligt. Om du vill se det lilla Sirius B-elementet i det imponerande stjärnsystemet behöver du ett teleskop.