Om Sirius
Sirius, som hittas i stjärnbilden Stora hunden, är den tydligaste av alla stjärnor på himlen.
Den kallas också för Hundstjärnan och var på grund av sin ljusstyrka tidigare även ett viktigt navigationsverktyg för sjömän.
Att Sirius lyser så klart beror inte bara på att den lyser 25 gånger starkare än solen utan också – och i synnerhet – på att den bara ligger 8,6 ljusår bort och därför är en av våra närmaste stjärnor.

Sirius B är i dag en svagt lysande vit dvärgstjärna. Den bildar Siriussystemet tillsammans med Sirius A, som fortfarande är en starkt lysande blå stjärna.
Stjärnan har en ljusstyrka (magnitud) på -1,46 och lyser därmed starkare än Saturnus.
Inom de närmaste 60 000 åren kommer Sirius lysa ännu starkare då den rör sig närmare solsystemet.
Även om Sirius bara ser ut som en stjärna har den faktiskt en följeslagare: Den betydligt mindre och svagt lysande Sirius B som är en vit dvärg som kretsar runt Sirius A.
Guide till Sirius

Var och när?
Stjärnan står lågt på himlen runt klockan 22 i början av mars. Den låga positionen gör att ljuset påverkas av den långa vägen genom atmosfären och skapar en vacker färgshow på himlen.
Synbarhet?
Hitta en plats med fri utsikt mot sydväst. Rör sedan blicken långsamt upp från horisonten så hittar du Sirius som en starkt lysande fläck cirka 15 grader ovanför horisonten.
Med en handkikare kan du se färgshowen tydligt. Använd ett teleskop om du vill se det lilla Sirius B-elementet i det imponerande
stjärnsystemet.