Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himlens skarpaste stjärnor bildar lysande triangel

STJÄRNGUIDE: Deneb, Altair och Vega är tre av natthimlens starkast lysande stjärnor. I hela maj kan du uppleva dem som en strålande triangel på himlen.

Shutterstock

Om Sommartriangeln

Under sommarmånaderna kan tre av himlens starkaste stjärnor – Vega, Altair och Deneb – ses högt upp på himlen i en tydlig triangel, den så kallade Sommartriangeln.

Trots namnet är den även synlig under vinterhalvåret, men då befinner sig stjärnorna närmare horisonten och därmed är triangeln inte lika lätt att få syn på.

De tre stjärnorna bildar tillsammans en nästan liksidig triangel. Triangelns översta punkt är stjärnan Deneb, dess mittersta punkt till höger är stjärnan Vega och den nedersta punkten i triangeln är stjärnan Altair.

© Jesper Grønne

Stjärnorna hör till olika konstellationer

Mönster på stjärnhimlen som Sommartriangeln och Karlavagnen kallas asterismer och är inte stjärnbilder.

Asterismer är – till skillnad från stjärnbilder – sammansatta av objekt som har flera tusen ljusår mellan varandra men ser ut att ligga nära varandra.

De tre stjärnorna i Sommartriangeln ligger faktiskt i var sin stjärnbild. Tidigare var Sommartriangeln ett viktigt redskap för både fartyg och flygplan som navigerade efter den på nätterna.

Guide till Sommartriangeln

sommartriangel, stjärnor, konstellation
© Jesper Grønne

  • VAR OCH NÄR?

    Sommartriangeln är synlig hela maj, men nätterna runt nymåne den 11 maj är den bästa tidpunkten att se den på. Då stör månens ljus som minst och stjärnorna framträder tydligare.

  • SYNLIGHED?

    Titta mot öster för att få syn på Sommartriangeln. De tre stjärnorna befinner sig cirka 10-60 grader över horisonten och är de starkaste stjärnorna i stjärnbilderna Svanen, Lyran och Örnen.

    Om du vill ta en bild av Sommartriangeln ska du använda ett vidvinkelobjektiv eller ta flera överlappande bilder som senare kan sättas ihop till en stor stjärnmosaik.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj