Himlens skarpaste stjärnor bildar lysande triangel

STJÄRNGUIDE: Deneb, Altair och Vega är tre av natthimlens starkast lysande stjärnor. I hela maj kan du uppleva dem som en strålande triangel på himlen.

STJÄRNGUIDE: Deneb, Altair och Vega är tre av natthimlens starkast lysande stjärnor. I hela maj kan du uppleva dem som en strålande triangel på himlen.

Shutterstock

Om Sommartriangeln

Under sommarmånaderna kan tre av himlens starkaste stjärnor – Vega, Altair och Deneb – ses högt upp på himlen i en tydlig triangel, den så kallade Sommartriangeln.

Trots namnet är den även synlig under vinterhalvåret, men då befinner sig stjärnorna närmare horisonten och därmed är triangeln inte lika lätt att få syn på.

De tre stjärnorna bildar tillsammans en nästan liksidig triangel. Triangelns översta punkt är stjärnan Deneb, dess mittersta punkt till höger är stjärnan Vega och den nedersta punkten i triangeln är stjärnan Altair.

© Jesper Grønne

Stjärnorna hör till olika konstellationer

Mönster på stjärnhimlen som Sommartriangeln och Karlavagnen kallas asterismer och är inte stjärnbilder.

Asterismer är – till skillnad från stjärnbilder – sammansatta av objekt som har flera tusen ljusår mellan varandra men ser ut att ligga nära varandra.

De tre stjärnorna i Sommartriangeln ligger faktiskt i var sin stjärnbild. Tidigare var Sommartriangeln ett viktigt redskap för både fartyg och flygplan som navigerade efter den på nätterna.

Guide till Sommartriangeln

sommartriangel, stjärnor, konstellation
© Jesper Grønne

VAR OCH NÄR?

Sommartriangeln är synlig hela maj, men nätterna runt nymåne den 11 maj är den bästa tidpunkten att se den på. Då stör månens ljus som minst och stjärnorna framträder tydligare.

SYNLIGHED?

Titta mot öster för att få syn på Sommartriangeln. De tre stjärnorna befinner sig cirka 10-60 grader över horisonten och är de starkaste stjärnorna i stjärnbilderna Svanen, Lyran och Örnen.

Om du vill ta en bild av Sommartriangeln ska du använda ett vidvinkelobjektiv eller ta flera överlappande bilder som senare kan sättas ihop till en stor stjärnmosaik.