Himlens skarpaste stjärnor bildar lysande triangel

STJÄRNGUIDE: Deneb, Altair och Vega är tre av natthimlens starkast lysande stjärnor. I hela augusti kan du uppleva dem som en strålande triangel på himlen.

Shutterstock

Om Sommartriangeln

Under sommarmånaderna kan tre av himlens starkaste stjärnor – Vega, Altair och Deneb – ses högt upp på himlen i en tydlig triangel, den så kallade Sommartriangeln.

Trots namnet är den även synlig under vinterhalvåret, men då befinner sig stjärnorna närmare ­horisonten och därmed är triangeln inte lika lätt att få syn på.

De tre stjärnorna bildar tillsammans en nästan liksidig triangel. Triangelns översta punkt är stjärnan Deneb, dess mittersta punkt till höger är stjärnan Vega och den nedersta punkten i triangeln är stjärnan Altair.

© Jesper Grønne

Stjärnorna hör till olika konstellationer

Mönster på stjärnhimlen som Sommartriangeln och Karlavagnen kallas asterismer och är inte stjärnbilder.

Asterismer är – till skillnad från stjärnbilder – sammansatta av objekt som har flera tusen ljusår mellan varandra men ser ut att ligga nära varandra.

De tre stjärnorna i Sommartriangeln ligger faktiskt i var sin stjärnbild. Tidigare var Sommartriangeln ett viktigt redskap för både ­fartyg och flygplan som navigerade efter den på nätterna.

Guide till Sommartriangeln

 • VAR OCH NÄR?

  Sommartriangeln är synlig hela sommaren. Vid nymåne i början och slutet av augusti är himlen mörkare och stjärnorna ­framträder därför tydligare.

 • SYNLIGHED?

  Du ska titta uppåt för att se Sommartriangeln. De tre stjärnorna ligger 35 till 80 grader över horisonten och är de starkaste stjärnorna i stjärnbilderna Svanen, Lyran och Örnen.

  Om du vill ta en bild av Sommartriangeln ska du använda ett
  vidvinkelobjektiv eller ta flera överlappande bilder
  , som senare kan sättas ihop till en stor stjärnmosaik.

Läs också:

Stjärnor

Blå äggformad stjärna tjuvstartar natten

1 minut
Stjärnor

6 december: Döende superjätte lyser starkare än allt annat

1 minut
Stjärnor

4 maj: Strålande stjärnbild målar himlen röd

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!