Himlens starkast lysande stjärna levererar färgrik ljusshow

STJÄRNGUIDE: Sirius lyser 25 gånger starkare än solen och är därmed den starkast lysande stjärnan på himlen. Se den under kvällen i början av mars.

STJÄRNGUIDE: Sirius lyser 25 gånger starkare än solen och är därmed den starkast lysande stjärnan på himlen. Se den under kvällen i början av mars.

SHUTTERSTOCK

Om Sirius:

Sirius, som hittas i stjärnbilden Stora hunden, är den tydligaste av alla stjärnor på himlen. Den kallas också för Hundstjärnan och var på grund av sin ljusstyrka tidigare även ett viktigt navigationsverktyg för sjömän.

Att Sirius lyser så klart beror inte bara på att den lyser 25 gånger starkare än solen utan också – i synnerhet – på att den bara ligger 8,6 ljusår bort och därför är en av våra närmaste stjärnor.

Sirius B är i dag en svagt lysande vit dvärgstjärna. Den bildar Siriussystemet tillsammans med Sirius A, som fortfarande är en starkt lysande blå stjärna.

© NASA

Stjärnan har en ljusstyrka (magnitud) på -1,46 och lyser därmed starkare än Saturnus. Inom 60 000 år kommer Sirius lysa ännu starkare då den rör sig närmare solsystemet.

Trots att Sirius bara ser ut som en stjärna har den faktiskt en följeslagare: Den betydligt mindre och svagt lysande Sirius B som är en vit dvärg som kretsar runt Sirius A.

Guide till Sirius:

Sirius er himlens klareste stjerne
© Stellarium

VAR OCH NÄR?

Stjärnan står lågt på himlen på kvällen runt klockan 23 i januari. Den låga positionen gör att ljuset påverkas av den långa vägen genom
atmosfären och skapar ett fint färgspel.

Hitta en plats med fri sikt mot söder. Rör sedan blicken långsamt uppåt från horisonten så kan du se Sirius som en kraftigt lysande fläck cirka 10-15 grader över horisonten.

SYNLIGHET?

Med hjälp av en handkikare kan du se färgspelet tydligt. Om du vill se det lilla Sirius B-elementet i det imponerande stjärnsystemet behöver du ett teleskop.