Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himlens starkast lysande stjärna levererar färgrik ljusshow

STJÄRNGUIDE: Sirius lyser 25 gånger starkare än solen och är därmed den starkast lysande stjärnan på himlen. Se den under kvällen i början av mars.

SHUTTERSTOCK

Om Sirius:

Sirius, som hittas i stjärnbilden Stora hunden, är den tydligaste av alla stjärnor på himlen. Den kallas också för Hundstjärnan och var på grund av sin ljusstyrka tidigare även ett viktigt navigationsverktyg för sjömän.

Att Sirius lyser så klart beror inte bara på att den lyser 25 gånger starkare än solen utan också – i synnerhet – på att den bara ligger 8,6 ljusår bort och därför är en av våra närmaste stjärnor.

Sirius B är i dag en svagt lysande vit dvärgstjärna. Den bildar Siriussystemet tillsammans med Sirius A, som fortfarande är en starkt lysande blå stjärna.

© NASA

Stjärnan har en ljusstyrka (magnitud) på -1,46 och lyser därmed starkare än Saturnus. Inom 60 000 år kommer Sirius lysa ännu starkare då den rör sig närmare solsystemet.

Trots att Sirius bara ser ut som en stjärna har den faktiskt en följeslagare: Den betydligt mindre och svagt lysande Sirius B som är en vit dvärg som kretsar runt Sirius A.

Guide till Sirius:

Sirius er himlens klareste stjerne
© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    Stjärnan står lågt på himlen på kvällen runt klockan 23 i januari. Den låga positionen gör att ljuset påverkas av den långa vägen genom
    atmosfären och skapar ett fint färgspel.

    Hitta en plats med fri sikt mot söder. Rör sedan blicken långsamt uppåt från horisonten så kan du se Sirius som en kraftigt lysande fläck cirka 10-15 grader över horisonten.

  • SYNLIGHET?

    Med hjälp av en handkikare kan du se färgspelet tydligt. Om du vill se det lilla Sirius B-elementet i det imponerande stjärnsystemet behöver du ett teleskop.

Läs också:

Stjärnor

I början av mars: Himlens starkast lysande stjärna levererar färgrik ljusföreställning

2 minuter
Stjärnbilden Stora hunden
Stjärnbilder

Stjärnbilden Stora hunden innehåller himlens starkast lysande stjärna

6 minuter
Stjärnbilden Lilla hunden på himlen
Stjärnbilder

Stjärnbilden Lilla hunden har en döende stjärna

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj