Shutterstock

Gigantiska stjärnor gömmer sig bakom Oxens röda öga

STJÄRNGUIDE: I början av september blinkar Hyaderna på natthimlen. Titta uppåt och se den 625 miljoner år gamla samlingen av stjärnor bjuda på en gigantisk stjärnshow utöver det vanliga.

Om Hyaderna

En urgammal klump med stjärnor vid namn Hyaderna strålar nu på himlen mitt i stjärnbilden Oxen – nära den ljusa, rödaktiga stjärnan Aldebaran, som kallas Oxens röda öga.

Hyaderna är den närmaste så ­kallade öppna stjärnhopen – den ligger bara omkring 153 ljusår bort – och precis som andra öppna stjärnhopar består Hyaderna av stjärnor som har bildats i samma gasmoln och vid ungefär samma tidpunkt.

Hyaderna bildar tillsammans med stjärnan Aldebaran ett stort V mitt i stjärnbilden Oxen.

© Jerry Lodriguss

Hyaderna är omkring 625 miljoner år gamla, och de fem starkaste stjärnorna i hopen har förbrukat vätet i sina kärnor och är nära att svälla upp till jättestjärnor.

Stjärnhopar hålls ihop av gravitationskraften mellan stjärnorna, men en tredjedel av Hyadernas stjärnor ligger nu så långt ifrån hopens centrum – mer än 33 ljusår – att de inte längre hålls kvar i hopen.

Guide till Hyaderna

© Stellarium

VAR OCH NÄR?

I början av september stör inte månens ljus och du kan se Hyaderna i ost-nordost i kikarsiktet från cirka klockan 23. Under natten flyttar sig hopen högre upp och mot sydost.

SYNLIGHET?

Efter klockan tre dyker de tre stjärnorna i Orions bälte upp i öster och kan hjälpa dig att få syn på Hyaderna. Dra en linje från bältet 20 grader upp på himlen för att hitta Hyaderna.

Den rödaktiga stjärnan Aldebaran är lätt att se med blotta ögat och detsamma gäller de fem starkaste stjärnorna i Hyaderna. Med en handkikare kan du se många fler av hopens stjärnor.