Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gigantiska stjärnor gömmer sig bakom Oxens röda öga

STJÄRNGUIDE: I början av september blinkar Hyaderna på natthimlen. Titta uppåt och se den 625 miljoner år gamla samlingen av stjärnor bjuda på en gigantisk stjärnshow utöver det vanliga.

Shutterstock

Om Hyaderna

En urgammal klump med stjärnor vid namn Hyaderna strålar nu på himlen mitt i stjärnbilden Oxen – nära den ljusa, rödaktiga stjärnan Aldebaran, som kallas Oxens röda öga.

Hyaderna är den närmaste så ­kallade öppna stjärnhopen – den ligger bara omkring 153 ljusår bort – och precis som andra öppna stjärnhopar består Hyaderna av stjärnor som har bildats i samma gasmoln och vid ungefär samma tidpunkt.

Hyaderna bildar tillsammans med stjärnan Aldebaran ett stort V mitt i stjärnbilden Oxen.

© Jerry Lodriguss

Hyaderna är omkring 625 miljoner år gamla, och de fem starkaste stjärnorna i hopen har förbrukat vätet i sina kärnor och är nära att svälla upp till jättestjärnor.

Stjärnhopar hålls ihop av gravitationskraften mellan stjärnorna, men en tredjedel av Hyadernas stjärnor ligger nu så långt ifrån hopens centrum – mer än 33 ljusår – att de inte längre hålls kvar i hopen.

Guide till Hyaderna

© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    I början av september stör inte månens ljus och du kan se Hyaderna i ost-nordost i kikarsiktet från cirka klockan 23. Under natten flyttar sig hopen högre upp och mot sydost.

  • SYNLIGHET?

    Efter klockan tre dyker de tre stjärnorna i Orions bälte upp i öster och kan hjälpa dig att få syn på Hyaderna. Dra en linje från bältet 20 grader upp på himlen för att hitta Hyaderna.

    Den rödaktiga stjärnan Aldebaran är lätt att se med blotta ögat och detsamma gäller de fem starkaste stjärnorna i Hyaderna. Med en handkikare kan du se många fler av hopens stjärnor.

Läs också:

Stjärnor

Den 21–26 februari: Se jordens närmaste nebulosa med blotta ögat

2 minuter
Lilla björnen stjärnbild
Stjärnbilder

Stjärnbilden Lilla björnen – Så hittar du den

5 minuter
Stjärnor

Slutet av januari: Se drygt 600 stjärnor i de öppna stjärnhoparna

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj