M13

Gamla stjärnor håller sig nära varandra

I slutet av juni 2022: De är nästan lika gamla som universum självt. Men de håller fortfarande ihop. I kväll har du chansen att se klothopen M13:s urgamla stjärnor med en helt vanlig kikare.

I slutet av juni 2022: De är nästan lika gamla som universum självt. Men de håller fortfarande ihop. I kväll har du chansen att se klothopen M13:s urgamla stjärnor med en helt vanlig kikare.

Shutterstock

OM STJÄRNHOPEN M13

Den är nästan lika gammal som själva universum. M13 är en klotformig samling av 300 000 stjärnor som bildades för cirka 11,65 miljarder år sedan – det vill säga bara två miljarder år efter stora smällen.

Vid den tidpunkten var vår galax fortfarande ung och hade ännu inte fått sin platta spiralform.

Vintergatan rymmer minst 150 klotformiga stjärnhopar och i stort sett samtliga är drygt tio miljarder år gamla – vissa bildades till och med före själva galaxen.

De gamla stjärnhoparna befinner sig i utkanten av Vintergatan – cirka 25 000 ljusår från centrum. M13 är den tydligaste på natthimlen och med lite tur går den att se med blotta ögat, i annat fall med en vanlig kikare.

Stjärnhop roterar som enhet

Den klotformiga stjärnhopen M13:s 300 000 stjärnor har befunnit sig nära varandra sedan universums begynnelse och de rör sig fortfarande i takt.

Kollisioner skapar blåaktiga stjärnor

M13:s många stjärnor befinner sig nära varandra i ett område som bara är 145 ljusår i diameter.

Det gör att avståndet mellan dem är litet – i hopens centrum kan det finnas 100 stjärnor inom tre ljusår.

Stjärnorna hamnar ibland så nära varandra att de kolliderar och kollisionerna kan bilda nya stjärnor som skiljer sig från de äldre genom att vara mer blåaktiga.

GUIDE TILL M13

M13 stjernekort

I stort sett samtliga ­stjärnor i M13 bildades samtidigt från ett enormt gasmoln för 11,65 miljarder år sedan.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

VAR OCH NÄR?

M13 befinner sig i stjärnbilden Hercules, som du under de första dagarna i november cirka klockan 20 kan hitta 40 grader över den västra horisonten. Under optimala förhållanden är M13 synlig med blotta ögat.

SYNBARHET?

Med en handkikare ser du klothopen som en lite diffus, tät samling av avlägsna stjärnor. Du måste du använda ett teleskop för att se rakt in i den täta stjärnhopen.

Du ser flest detaljer i hopen om du använder ett teleskop med stor öppning och brännvidd. Börja med en sökare med en mindre förstoring och öka långsamt förstoringen.