Om de röda feerna
Sommaren är högsäsong för åskväder och därmed även för så kallade röda feer.
Det är gigantiska energiurladdningar som är avlånga, röda blixtar på 70–80 kilometers höjd.
De utlöses i regel av extremt kraftiga positivt laddade blixtar med en strömstyrka på 300 000 ampere – tio gånger kraftigare än en normalt negativt laddad blixt.
De röda feerna består främst av kall joniserad plasma och kan ha en effekt på hela 50 gigawatt. Det motsvarar styrkan av cirka fem miljarder LED-lampor.

Röda feer kan bli upp till 40 kilometer långa och uppstår under blixt- och åskväder.
Röda feer ser påminner om en morot eller en manet
Röda feer syns ofta i grupper i morotsliknande former. De kan även ha formen av en manet med tentakler eller en stolpe.
Formen beror bland annat på den aktuella elektriska ledningsförmågan i atmosfären och på den positiva blixten som utlöser dem.
Hög strömstyrka i blixten och en snabb urladdning ger stolpformade röda feer, medan låg strömstyrka och långsam urladdning ger morotsformade röda feer.
Guide till de röda feerna

Röda feer uppstår under åskväder och kan bli upp till 40 kilometer långa.
VAR OCH NÄR?
Du kan öka chansen att få se röda feer genom att följa åskradar som visar blixtaktiviteter globalt och lokalt. Håll ett öga på kraftiga åskväder inom ett avstånd på 150–400 kilometer.
SYNLIGHET?
Leta efter röda glimtar på himlen i riktning mot åskvädret. Du kan inte se åskmoln eller blixtar eftersom de befinner sig under horisonten, men de röda feerna dyker upp strax ovanför horisonten.
Om du vill ta bilder ska kameran stå på ett stativ. Du behöver inget tele- eller vidvinkelobjektiv. Ställ in exponeringen så att landskapet är synligt – och ta så många bilder du orkar.