Om superjätten
När kvällarna blir mörka runt nymåne den 6-7 december kan du se en av himlens starkaste stjärnor, Alfa Orionis, även kallad Betelgeuse.
Stjärnan är en så kallad röd superjätte och precis som andra superjättar har Betelgeuse använt allt väte i sin kärna och kommer därför snart att brinna ut.
När det sker exploderar stjärnan i en supernovaexplosion och blir synlig på dagen.
Den låga bränslehalten innebär också att Betelgeuse är kallare än andra stjärnor och därför har ändrat färg från vitglödande till röd.

ALMA-teleskopet i Atacamaöken i Chile har tagit den närbild av Betelguese som har högst upplösning hittills. Det är första gången teleskopet fångar en stjärnas yta.
Trots Betelgeuses framträdande position på himlen vet astronomer fortfarande inte hur stor stjärnan är. Det beror bland annat på att stjärnan pulserar och att inga objekt kretsar runt den.
Astronomerna uppskattar att massan är 21 gånger större än solen och att dess diameter är 950 gånger större än solens diameter.
STJÄRNGUIDE

Betelgeuse (cirkel) utgör axeln i stjärnbilden Orion och vandrar från öster till söder på himlen under kvällen.
SÅ GÖR DU
HUR OCH NÄR?
Nätterna omkring nymåne den 7 december är speciellt gynnsamma eftersom månens ljus är svagt och därför inte stör sikten. Titta mot den östra horisonten på kvällen den 6 december från cirka kl. 19, och hitta de sex stjärnorna i stjärnbilden Orion. Jätten Betelgeuse är stjärnan överst til vänster.
HÖJD PÅ HIMLEN?
Vid sjutiden står Betelguese rakt över horisonten mot öst. Cirka kl. 22 har jättestjärnan klättrat till cirka 30 grader över horisonten och går att se i sydöstlig riktning. Från midnatt kan du se jättestjärnan i söder, cirka 40 grader över horisonten.
SYNLIGHET?
Du kan se Betelgeuse med blotta ögat, men dess rödaktiga färg är lättast att se om du använder en vanlig kikare eller ett teleskop.